Кметът посрещна делегация от почетни консули
Кметът посрещна делегация от почетни консули / снимка:Община Русе

Кметът Пламен Стоилов посрещна делегация от почетни консули в Кралство Белгия, сред които българският почетен консул - г-н Вили Ван Импе. Присъстваха и колегите му от  Люксембург - г-н Пол Верстретен, от Холандия - г-н Филипе Лерой и от Гватемала - г-н Жан-Пиер Пелинк, както и бивши и настоящи служители в администрацията на Федералния белгийски парламент. В срещата участие взе и д-р Страхил Карапчански, зам.-кмет по европейско развитие.

Г-н Стоилов приветства делегацията и благодари за посещението на делегацията, пожела приятно пребиваване в град Русе и прикани за продължаване на контактите в бъдеще: „Вашата визита е изключително важна за нашия град и съм убеден, че ще останете с много приятни впечатления от Русе и ще разкажете на вашите близки за него. Продължаваме с усилени темпове да доказваме, че мотото „град на свободния дух“ е присъщо за Русе“. Г-н Стоилов разказа за културното наследство, перспективите пред града и прикани гостите да посетят музейния комплекс, за да се запознаят с дългогодишната история.

Г-н Импе благодари за гостоприемството и сподели първите си положителни впечатления за град Русе. Той предложи на Община Русе да се включи в проект през 2018 г., в който ще вземат участие десет български града и включва панаир, тематично насочен към бизнеса. Проектът се осъществява всяка година през месец септември в град Гент, Белгия.

Посещението на делегацията, организирано от почетния консул г-н Импе в България, е за периода 19 - 24 юли, 2016 г. Целта на тази инициатива е представяне на българските природни забележителности и културно-историческото наследство. Програмата включва посещение на няколко български града и запознаване с различни културни и исторически обекти, сред които е град Русе. Подобно посещение се организира за втори пореден път, като участниците миналата година са останали с отлични впечатления.

Г-н Ван Импе е изключително активен като почетен консул на България в Белгия и благодарение на това се реализират редица успешни проекти на сътрудничество между български и  белгийски (фламандски) градове. Доброто взаимодействие между Почетния консул и посолството на Република България в Брюксел създават условия за още по-активен и ползотворен обмен и развитие на потенциал в отношенията между държавите.