Уредник в музея проучва семейната история на русенски банкер
Уредник в музея проучва семейната история на русенски банкер / снимка:русенски музей

Уредникът в отдел „Нова история” на Регионален исторически музей – Русе Марияна Димитрова продължава проучването на семейната история на видния русенски банкер от началото на XX век Божан Стоянов. Днес тя се срещна с правнучките на финансиста Александрина и Божидара, които от дълги години живеят в Швейцария. В момента те са в Русе в рамките на Международна лятна музикална академия „Алегра”, заедно с Андреас фон Вангенхайм, който е професор по класическа китара в Музикалната академия в гр. Люцерн, Швейцария и зет в богатото семейство на русенския банкер.

Александрина и Божидара показаха множество документи и снимки, разкриващи нови аспекти от семейната история на фамилията на Божан Стоянов, непознати до момента на русенските специалисти. Пред Марияна Димитрова те споделиха: „От нашата баба по майчина линия, Царева Стоянова - Фудулаки, родом от Русе, сме слушали като деца много за този град. Нейните разкази по време, място и съдържание бяха много сродни с описанията на Елиас Канети в неговата книга "Спасеният език". Бащата на баба ни, нашият прадядо, Божан Димчев Стоянов, е строил къща в Русе на ул. „Христо Г. Данов” (бивша Романовка). Братовчеди на баба ни са видните музиканти проф. Андрей и проф. Веселин Стоянов.“

Пред Марияна Димитрова Александрина и Божидара споделят своите впечатления от Русе: „ За трите дни в Русе ние се пренесохме назад в спомените си, научихме толкова много – все едно сме от години в този град”.

Фамилията на Божан Стоянов идва от Шумен. Бащата Димчо Хаджи Стоянов (Хаджи Ганушев), наричан "Чорбаджи Димчо", е виден шуменски търговец, благодетел и покровител на учебното дело. Неговият син Божан Стоянов (1860-1937) завършва финанси в Женева и започва работа в русенския клон на Българска народна банка. Той е и един от учредителите на Българска търговска банка (1895) в Русе – най-голямата частна капиталова структура у нас до средата на XX век. Като съдружник във фирмата „Стоянов – Пиперов” участва в общински проекти за инсталиране на електроосветлението в Русе и Варна. Женен е за германката Йозефина Шустер и имат седем деца. След фалита на банка „Гирдап“, където държи капитали, напуска Русе, живее със семейството си в Бургас и там умира.