Два пътнически влака се сблъскаха челно в южната италианска област Пулия. 23 души са загинали в железопътната катастрофа, съобщава Ройтерс. Десетки са ранени. Възможно е броят на загиналите да нарасне допълнително.

Два пътническа влака, всеки с по четири вагона, са се ударили челно в железопътен участък, където е имало само един релсов път. Причината все още не е ясна. Катастрофата е станала недалеч от градчето Адрия. От разпространени снимки и видеоматериал се вижда, че вагоните са силно деформирани и дерайлирали. Има много отломки, пръснати сред маслиновите горички от двете страни на линията.

Два влака се сблъскаха челно в Италия има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Спасителните екипи измъкват жертви от смачканите вагони, едно дете е извадено живо.

Грешка на персонала е причина за тежката жп катастрофа в южна Италия?

Регионалният телевизионен канал Ти Джи Норба 24, съобщи, че причина за тежката жп катастрофа в южна Италия е грешка на персонала, тъй като единият от влаковете е потеглил преждевременно.

Двата пътнически влака се удариха челно по единствения коловоз в участъка между гарите Корато и Руго ди Пулия в областта Пулия, където ежедневно преминават 200 композиции. Влаковете, както и 70-километровият релсов път, са собственост на частната компания Феротрамвиариа АД, основана през 1937 г. Снимки от въздуха дават картина, която повече наподобява самолетна катастрофа. Само последният вагон от едната композиция и двата последни вагона от другата са външно запазени.

Вицегубернаторът на областта Антонио Нунцианте, който отговаря за Гражданската защита, заяви, че броят на досега установените жертви е твърде далеч от този на действително загиналите, тъй като е много трудно да се проникне в огромната маса от метални отломки.

Два влака се сблъскаха челно в Италия има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Италианският премиер прекрати престоя си в Милано, за да следи ситуацията. Той обеща, че ще бъде направено всичко необходимо, за да се разбере каква е била причината за катастрофата и да бъдат намерени виновниците.

Източник: БТА