Богато погребение на тракийска принцеса с разчленено тяло разкриха археолози край с. Бенковски
Богато погребение на тракийска принцеса с разчленено тяло разкриха археолози край с. Бенковски / netinfo

Изключително богато погребение на тракийска принцеса от елистичния период – втората половина на 4-ти век преди Христа, разкри край кирковското село Бенковски археологът от Националния археологически музей      при БАН Любен Лещаков. Трупът на принцесата е разчленен, което е част от тракийските ритуали при знатни особи от орфическата епоха. Знае се, че тялото на самия Орфей е разчленено и частите му пуснати във водите на река Марица.

Над 60 сребърни и бронзови накити – пръстени, обеци, фибули  и кулиета са намери при разкопките на гроба, вкопан в скалите. Сред накитите е и сребърна диадема, което говори за знатния произход на погребаната, каза Любен Лещаков. По думите му ри ритуала са положени цели 11 сребърни пръстени с изображения на антични богове. Част от предметите, включително сребърна тетрадрахма от 380-360 г. пр. Хр. са  изработени в големия елински град Маронея на Бяло море, а други са дело на тракийски майстори от Одриското царство.

 

"Разчленяването на трупа е ритуал на орфическата религия, който вероятно възпроизвежда древния мит за Орфей, който е бил разкъсан от весталките", поясни проф. Николай Овчаров,  който е консулатнт на разкопките. Според него това е поредното голямо откритие в Източните Родопи. „Явно тук е имало и храм, чиито основи се намират в близост до новия некропол. Като позиция новооткритият комплекс е сходен със светилището на Татул.  Новата находка е пореден щрих към “цивилизацията на скалните хора“, с главен център -  Перперикон”, коментира проф. Николай Овчаров.