Комисия обследва състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново
Комисия обследва състоянието на 100 сгради в старата част на Велико Търново / снимка: Пресцентър- Община В. Търново

Разширена комисия от експерти и специалисти от различни институции обследва състоянието на близо 100 сгради в старата част на Велико Търново. Къщите са частна собственост и като част от груповия архитектурен ансамбъл са паметници на културата. Комисията, свикана от кмета Даниел Панов според правомощията му по Закона за културното наследство, е изготвила подробен анализ за всяка от сградите. След установяването на собствениците са издадени са предписания за укрепване и обезопасяване, а 25 от притежателите вече са започнали да ги изпълняват.

По време на последното заседание на Великотърновския общински съвет Даниел Панов припомни, че вече са приети измененията на Закона за културното наследство. Те предвиждат Велико Търново да стане център на една от шестте изнесени структури, които ще отговарят за паметниците на културата от местно значение. Новите звена ще разполагат с част от правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН. До есента ще бъде осъвременен и регистърът на паметниците на културата, който съществува към Министерството на културата, каза още Даниел Панов.

Даниел Панов благодари на народните представители от Великотърновски регион, които обединиха усилията си около предложението за нормативни промени. След консултации с Националното сдружение на общините в Република България то бе внесено в парламента от група народни представители, сред които са Красимир Велчев и Евгени Стоев, представляващ старопрестолния град и областта.

Освен повечето права, общините и кметовете ще имат и много повече задължения и строги отговорности при опазването на културното наследство, подчерта Даниел Панов. Кметът посочи, че във Велико Търново има цяла школа от архитекти и специалисти, които познават в детайли материята и особеностите на всеки един паметник на културата.