„Фтиченцата, „Хидрозмей и „Щастливите овце сред участниците в  Деня на летенето
„Фтиченцата, „Хидрозмей и „Щастливите овце сред участниците в Деня на летенето / снимки: redbullflugtag.com/bg

До Red Bull Flugtag остават броени дни, а голямата подготовка за съботния ден на пристанище Варна е в разгара си, обявиха организаторите на световното шоу за самоделни летателни машини.

Ден на летенето събира гении и луди глави във Варна

Най-зрелищното летателно шоу със самоделки идва за първи път у нас. Арена на уникалното състезание ще стане районът на обновената обществена зона до Морска гара в часовете между 10:00 и 16:30.

Шоуто

Преди да полетят към морските води, чудатите летателни апарати в първия български Flugtag( в превод от немски Ден на летенето) ще бъдат подредени в изложба. Тя ще бъде открита в 10:00 часа точно зад рампата за скокове, висока цели 6,5 метра. Логично изложбата е кръстена „Вижте ги докато са цели".

Изпълненията на екипажите ще започнат в 11,30, а водещи на шоуто ще са трима - Димитър Рачков, Ненчо Балабанов и Алекс Раева.

Отборите

„Морският бриз ни кара да мечтаем за полъх, който да спомогне полетите на дръзките пилоти от 40 отбора от страната да надлетят себе си с чудатите си крилати изобретения. Ръчно сглобените безмоторни „самолетчета" ни карат да мечтаем да ги видим час по-скоро в целия им блясък. Чудати интерпретации на Титаник, Бебешка количка, Вита баница с кънки, Змей и Дракон, Пирамида-катапулт, Ламята Спаска, или пък бик с крила на пеперуда и какво ли още не ще идентифицираме в ранното съботно утро, преди да се устремят към хоризонта", съобщиха организаторите.

Сред отборите участници има такива с доста причудливи имена като „Фтиченцата", „Хидрозмей", „Смърфолет", „Щастливите овце", „Небесните майни", „Момината питка", „Булгар Хигс" и „Празни каски".

Освен невижданите самолетчета, зрителите ще имат възможността да видят рядко срещани високоскоростни изтребители в авиошоу от пилотите на Flying Bulls, Чехия. В следобедните часове, арко-пилотът Веселин Овчаров ще направи безмоторен зрелищен полет с крилото си над главите на всички присъстващи.

Журито

Журито е цветно и щуро по своему, в унисон със самите състезатели, отбелязват от щаба на Red Bull Flugtag. Сред седмината журиращи има и няколко варненци.

Фтиченцата" Хидрозмей" и Щастливите овце" сред участниците в  Деня на летенето
netinfo


Изпълненията на гениите и лудите глави ще бъдат оценявани от рапъра 100 кила, актьорите с кариера на водещи Александър Сано и Александър Кадиев, рали пилота Екатерина Стратиева, представителя на Варна в Брюксел Биляна Раева, журналиста от Дарик Драгомир Симеонов и главния архитект на Варна Виктор Бузев.

Регламентът

Летателните апарати в Red Bull Flugtag са 100% безмоторни и се управляват от човешката сила и от неизменната сила на земното притегляне. Те не трябва да надвишават тегло от 200 кг. заедно с пилота, който ще полети заедно със самоделния "самолет". Конструкцията не трябва да е по-дълга от 8.5 метра от край до край на крилата (ако изобщо има крила) и не по-дълга от 6 метра от носа до опашката (ако приемем, че има такива).

Позволена е само човешка сила. Не се допускат горивни или ел. мотори, батерии или някакъв механичен способ, като ластици например. Летателният апарат трябва да може да плава, защото в крайна сметка ще попадне във водата.

Отборите ще се оценяват по 3 критерия - дължина на полета, изобретателност (при творчеството на летателния апарат) и артистична презентация/шоу на отбора преди полета.

Очакванията са за десетки хиляди фенове в събота на пристанището. Препоръчва се на зрителите да не използват автомобилите си в този ден и да дойдат разоръжени от моторни превозни средства, за взаимно улеснение при трафика на хора и коли.

Ето и как изглежда програмата:

10:00 -ВИЖТЕ ГИ ДОКАТО СА ЦЕЛИ (Изложба на летателните творения)
11:30 - ОФИЦИАЛНО ОТЛИТАНЕ (Алекс Раева, Рачков и Балабанов)
11:45 - ПЪРВИ ОПИТИ ЗА ЛЕТЕНЕ (от 1-20)
13:40 - ШОУ С ЛЕТЯЩИ САМОЛЕТИ - Flying Bulls 
14:00 - ОПИТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ (от 21-29)
15:00 - АКРОБАТИЧНО ПАРАГЛАЙДИНГ ШОУ С ВЕСEЛИН ОВЧАРОВ
15:30 - ПОСЛЕДНИ ПОЛЕТИ (30-40)
16:30 - НАГРАЖДАВАНЕ
16:30 - 21:00 - МУЗИКА НА ПЛАЖА С АЛЕКО
/DJ JIJO, JazzProfilactika/