ОбС-Плевен заседава по предварителен дневен ред от 40 точки
ОбС-Плевен заседава по предварителен дневен ред от 40 точки / dariknews.archive

По предварителен дневен ред от 40 точки заседава на 30 юни /четвъртък/ Общинският съвет на Плевен. Сесията е от 09,00 ч. в сграда „Гена Димитрова".

Първа точка е предложение за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №14 за търговската дейност на територията на Община Плевен. Предложението е за въвеждане на регламентирано издаване на разрешение за удължено работно време на обектите, извършващи търговска дейност след 23,00 ч. на територията на общината. Гражданите на Плевен непрекъснато внасят в общинската администрация жалби и сигнали за вдигането на шум и озвучаването с музика в нощните часове, което води до нарушаване на условията за спокойно обитаване и отдих, е един от мотивите, посочени от вносителя на предложението кметът Георг Спартански.

Съветниците ще обсъждат допълване на програмите за развитие за 2016 г. на ДКЦ ІІ и ДКЦ ІІІ в Плевен. И двете програми бяха утвърдени от местния парламент в заседание на 25 февруари тази година.

Важна точка в дневния ред е предложението за закриване на Дом за деца, лишени от родителска грижа „Детелина" като делегирана от държавата дейност, считано от 1 септември 2016 г. От февруари 2015 г. на територията на Плевен по проект „Предоставяне на социални услуги в общността в 6 Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, изведени от специализирани институции" са разкрити и работят 6 центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ - 2 за деца и младежи с увреждания, а останалите 4 - за деца и младежи без увреждания. Именно тези четири ЦНСТ за здрави деца са алтернативната социална услуга на „Детелина", се посочва в предложението.

На заседанието ще се обсъжда преместване на Центъра за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ от имот на бул. "Скобелев" №20 в имот на бул."Русе" №1. След ремонт в сградата на Дентален център I - Плевен на бул. „Русе" №1 има 6 свободни помещения на четвъртия етаж, които отговарят на изискванията за ЦСРИ и могат да бъдат използвани, става ясно от предложението.

Съветниците ще решават и по предложение за увеличение на щатните бройки на два културни института - Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев" и Общински хор „Гена Димитрова". Предложението е за назначаването на нови 7 души - 6 към ансамбъла и 1 към хора. Поименното щатно разписание трябва да бъде утвърдено в 10-дневен срок след решението на местния парламент.

За обсъждане влизат и няколко точки за предоставяне за безвъзмездно ползване на общински имоти на организации в Плевен. Предложенията касаят Окръжния съд, Дружеството на писателите, Съюза на математиците и Агенцията по вписванията.

Общинският съвет ще гласува и предложение за даване на съгласие Община Плевен чрез общинското предприятие „Център за градска мобилност" да стане съучредител и да членува в Асоциация на структурите, отговарящи за платеното почасово паркиране на територията на страната. Въпросът за необходимостта от създаването на такава организация на национално ниво е обсъден на национална конференция на посочените по-горе структури през май тази година.

На заседанието ще бъде предложена и Схема за поставяне на декоративни светещи пана в централната градска част на Плевен. След оглед определените места за това са по ул. „Данаил Попов", по ул. „Димитър Константинов" и по ул. "Сан Стефано". Паната ще бъдат поставяни над тролейбусната мрежа, на срещуположни ел. стълбове, премоствайки уличното платно. Изработването им ще става със съдействието на плевенския бизнес, а когато финансирането и изработката са от членове на Браншовата бизнес камара, същите ще бъдат дарени на Община Плевен.

На предстоящата сесия влизат и няколко искания за еднократна финансова помощ. Последни точки в предварителния дневен ред са питания от общинските съветници Йордан Грижов и Николай Маринов.