Енерго-Про в отговор на омбудсмана: Не можем да влияем на съдилищата
Енерго-Про в отговор на омбудсмана: Не можем да влияем на съдилищата / снимка: energo-pro.bg

Енерго-Про категорично заявява, че стриктно спазва действащото законодателство на Република България и прилага законосъобразни практики, които отговарят на обществения интерес и са в услуга на клиентите. Това заявиха от енергоразпределителното дружество във връзка с вчерашното изявление на омбудсмана Мая Манолова във Варна.

Потребители пропищяха от арбитражен съд на частна компания

Нито едно от дружествата на Енерго-Про или негови служители не могат да влияят върху дейността на съдилищата. Арбитражното производство не ограничава правата на клиента да подаде жалба до компетентните държавни органи, посочва още от компанията.

Ето и цялата позиция на ЕНЕРГО-ПРО Варна:

„Във връзка с изявление на омбудсмана на Република България Мая Манолова, направени пред медиите в град Варна, Енерго-Про категорично заявява, че стриктно спазва действащото законодателство на Република България и прилага законосъобразни практики, които отговарят на обществения интерес и са в услуга на клиентите.

Електроразпределителните дружества губят няколко десетки милиона годишно от кражби на ток. През последните години Енерго-Про успешно противодейства не само на крадците на ток, но и на една група лица, които чрез цесии, представителство на мъртъвци и други порочни схеми, се опитват да източат милиони от дружеството чрез дела за кражби на електроенергия.

Готови сме да предоставим на омбудсмана подробна информация по тези случаи, за които са надлежно сезирани и компетентните органи.

Като една от най-значимите компании в страната с над 1,1 милиона клиенти, хиляди доставчици и контрагенти и най-голям работодател в Североизточна България, Енерго-Про е страна по хиляди съдебни спорове за милиони левове в различни съдилища, част от които на територията на град Варна. Разходите за правна защита са съобразени с обема и качеството на правната работа и материалния интерес.

Енерго-Про изцяло съобразява дейността си със закона, включително и при спорове чрез арбитражно производство, при наличие на договорено арбитражно споразумение. Арбитражното производство се урежда от закона за международния търговски арбитраж, както и от редица международни и двустранни споразумения, по които Република България е страна. Нито едно от дружествата на Енерго-Про или негови служители не могат да влияят върху дейността на съдилищата.

Арбитражното производство не ограничава правата на клиента да подаде жалба до компетентните държавни органи, в това число КЕВР и КЗП. Решенията на арбитражните съдилища винаги подлежат на последващ контрол пред Върховния касационен съд на Република България.