Цецка Цачева: България и Китай могат да развиват сътрудничество в различни сфери
Цецка Цачева: България и Китай могат да развиват сътрудничество в различни сфери / parliament.bg

Пекин и София могат да развиват и задълбочават сътрудничеството си в различни сфери, е общото мнение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и председателя на Постоянния комитет на Пекинския градски народен съвет на Пекинското събрание на народните представители Ду Дъин. Българска парламентарна делегация, водена от Цецка Цачева, е на официално посещение в Китай, информираха от пресцентъра на Парламента.

Ду Дъин съобщи, че делегация от представители на ръководството на града ще участва в срещата на кметовете на столиците на страните от Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (16+1) през септември в София. България има огромните ресурси на околната среда, икономиката й се развива, затова смятам, че има потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в икономиката, търговията, производството, транспорта, информационните технологии, земеделието и туризма, подчерта той.

Убедена съм, че по време на форума в българската столица ще бъдат набелязани конкретни проекти между София и Пекин, които впоследствие ще бъдат осъществени, подчерта Цецка Цачева. София е отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции, посочи тя и уточни, че в България има политическа стабилност, страната има реформирана съдебна система, данъчните условия, които предоставя, са много добри и има отлично подготвени млади специалисти, които биха отговорили на очакванията на инвеститорите. Надявам се, че обменът на мнения за постиженията на София през последните години - инфраструктурните проекти, метрото, реконструкцията на булеварди, ще представляват интерес за ръководството на Пекин и фирмите, които имат възможност биха могли да инвестират, добави председателят на българския парламент. Пекин е мегаполис с грандиозни мащаби, съвременен нов град, но въпреки това е съхранил духа и традициите от миналото, посочи Цецка Цачева. И София, и Пекин са градове с древна история и сътрудничеството между тях би дало добри резултати, добави тя.

Председателят на Постоянния комитет на Пекинския градски народен съвет на Пекинското събрание на народните представители Ду Дъин отбеляза, че градът е огромен, в него живеят 21 милиона души и това създава затруднения с трафика, замърсява се и въздухът. Стараем се да направим така, че Пекин да поеме основно функцията на столица, а другите му функции да бъдат разпределени в съседни провинции, посочи той. Стремим се градът да бъде политически, културен, образователен, научно-технически център, добави Ду Дъин. През 2015 г. БВП на Пекин е 2.3 трилиона китайски юана, като основен дял в него има сферата на услугите - 79 на сто, отбеляза председателят на Постоянния комитет на Пекинския градски народен съвет на Пекинското събрание на народните представители. Убеден съм, че визитата на българската делегация ще насърчи сътрудничеството между двете страни, които желаят да развиват своите двустранни отношения в различни сфери, добави той.

София се посещава от много китайски граждани, но въпреки това смятам, че има потенциал за увеличаване на туристите и по-доброто познаване на културните и историческите ценности на България и Китай, посочи Цецка Цачева. Тя отбеляза и ролята на Институт „Конфуций" към Софийския университет, който приобщава заинтересованите млади българи към китайската мъдрост, философия и съвременна култура.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея парламентарна делегация разговаряха с българската общност в Пекин.

По-рано министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписа с министъра на жилищното строителство и градско и селско развитие меморандум между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на жилищното строителство и градско и селско развитие.