Съветниците на Добрич запазиха щата на Спортни имоти и попълниха ръководствата на постоянните комисии
Съветниците на Добрич запазиха щата на Спортни имоти и попълниха ръководствата на постоянните комисии / Дарик Добрич

Четвъртият пореден опит за избиране на ръководство на Постоянната комисия „Регионално развитие, международно сътрудничество, европейски програми и проекти” към Общинския съвет на Добрич най-после се увенча с успех. За председател на комисията съветниците избраха Надежда Петкова от ГЕРБ, а за зам.-председател бе избран Михаел Игнатов от РБ.

Емоциите в залата на днешното заседание на Общинския съвет в Добрич се разгоряха по време на обсъждане на докладната за промяна в Правилника за дейността на общинско предприятие „Спортни имоти” и намаляване на общата му численост от 30-сет на 21 щатни бройки. Предложението бе внесено от зам.-кмета Елка Димова поради отсъствито на кмета Йордан Йорданов. Общинската администрация настояваше за орязване на щата на предприятието с 9 бройки, от които главен специалист „Спорт” – 2 бройки и 7 длъжности за старши експерт „Спорт”. Мотивите на общинарите бяха, че съгласно утвърдения правилник за дейността на предприятието, лицата на тези позиции нямат никакво отношение към предмета на дейност на фирмата. Съгласно длъжностните им характеристики те са със статут на треньори и осъществяват трудовите си задължения в спортните клубове, регистрирани в Добрич. Икономисаните от съкращаването на щатните бройки средства ще бъдат пренасочени към спортните клубове, подчерта зам.-кметът Елка Димова, но не пое конкретен ангажимент за какви точно дейности и в кои направления ще се случи това.

Предложението срещна остра съпротива  сред почти всички общински съветници с изключение на представителите на Реформаторския блок. Председателят на  ПК „Спорт и младежки дейности” Младен Матеев от ГЕРБ обяви, че членовете на комисията категорично са против съкращаването на щата на „Спортни имоти” и заяви, че би било редно щатът да се запази и да се оптимизира дейността на служителите в предприятието. Мая Димитрова от БСП сподели, че докладната е немотивирана и непълна и изрази недоумение какво ще се случва със спестените от съкращението на щатните бройки средства, след като бюджет 2016 вече е приет. Атанас Атанасов от Атака също разкритикува вносителите като се обърна към Елка Димова с думите: „Опитвам се да вляза във вашите обувки, но ми е невъзможно”.

 

В крайна сметка общинските съветници отхвърлиха с мнозинство предложението. След бурните дебати зам.-кметът Елка Димова оттегли от дневния ред сходна докладна, която предвиждаше промяна в Правилника за дейността на Общинско предприятие „Обреден дом”, където се предлагаше числеността на персонала да нарасне от 20 на 26 щатни бройки.