Община Плевен иска собствеността върху ХГ„Дарение Светлин Русев“
Община Плевен иска собствеността върху ХГ„Дарение Светлин Русев“ / dariknews.archive

С писмо до Министерски съвет, изпратено чрез областния управител Ралица Добрева, община Плевен е заявила искане за промяна на статута на Художествена галерия „Дарение Светлин Русев" в града - от държавна в общинска собственост. Това съобщи на редовното си оперативно заседание този понеделник кметът на Плевен Георг Спартански.

Кметът припомни, че искането на Общината вече е отказвано и в тази връзка този път в писмото са приложени нови аргументи. Спартански коментира, че ако държавата се съгласи на тази стъпка, в голяма степен ще се облекчи процедурата по наложителните ремонти на сградата на бившата баня в Плевен.

Кметът информира, че вече има фирми, които са заявили желание да ремонтират художествената галерия за своя сметка, като за целта е достатъчно да бъдат облекчени тромавите процедури, през които трябва да се мине.

„Радвам се, че има такива патриоти, които са готови да влагат и в общественото, а не само в личното", коментира още Георг Спартански и изрази надежда, това да бъде оценено от Министерството на културата.