Унищожават крави заради нодуларен дерматит и в монтанско
Унищожават крави заради нодуларен дерматит и в монтанско / Dariknews.bg-архив

Случай на заболяването нодуларен дерматит е засечен в село Долно Озирово, област Вършец. 96 крави, телета и бик ще бъдат се унищожават в момента заради заболяването, съобщи д-р Людмил Антов, н-к отдел „Здравеопазване на животните“ към областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните. Болните животни са открити по време на ваксинацията, която започна заради засечено заболяване в едно от врачанските села. Това е първият случай на нодуларен дерматит в монтанско.

Заболяването, което е само по кравите и говедата,  е много заразно и не се лекува. До неделя в област Монтана ще бъдат направени общо 18 500 ваксини на едрия добитък, като вече са ваксинирани по-големите стада и остават само единични животни в частните дворове. След неделя започва да тече 25-дневен период, през които животните трябва да си изградят имунитет. От Агенцията се надяват да няма повече заболели крави.

На засегнатия стопанин ще му бъде изплатено обезщетение по пазарни цени. През следващите 6 месеца във фермата няма да могат да се настаняват други животни, а здравните власти трябва да извършат няколко пъти дезинфекция, уточни още д-р Антов.