Доказаха хранително натравяне в Центъра за настаняване от семеен тип Любов
Доказаха хранително натравяне в Центъра за настаняване от семеен тип Любов / netinfo

Днес излязоха резултатите от микробилогичните изследвания на шестимата младежи, които бяха приети в понеделник в Инфекзиозното отделение на УМБАЛ-Русе със симптоми на хранително натравяне.

Изследванията показват, че става дума за бактериална инфекция, причинена от бактерията Стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus), известна още като златист стафилокок. Тя най-вероятно е приета чрез храна.

На шестимата пациенти са направени антибиограми, като към момента инфекцията е овладяна и състоянието им е добро.

Общо 11-те младежи от Центъра за настаняване от семеен тип „Любов“ се почувствали зле, започнали да повръщат и да се оплакват от разстройство след като закусили.

След преглед шестима от тях са настанени в Инфекциозното отделение на русенската болница с висока температура.

Тепърва пробите ще покажат от какво е причинило натравянето, тъй като в центъра не използват кетъринг.

Елена Петкова, програмен директор на Сдружение „Еквилибриум“, което управлява два центъра от този тип, обясни, че храната, която са консумирали и на двете места е напазарувана миналия петък. В едната къща, от която са пострадалите младежи, са закусвалифилия с извара и мляко, а в другата същата филия, но със чай.

Тя беше категорична, че млякото е съхранявано затворено и в хладилник. Според служители от РЗИ обаче, млякото е изконсумирано и проби от него не могат да се вземат.


Центърът има собствена кухня, която по закон не се регистрира нито в РЗИ, нито в Агенцията по храните и ако не се оставят обичайните проби от храните ще бъде много трудно да се установи откъде е тръгнала заразата.