14 магистрати от Благоевград напускат Съюза на съдиите
14 магистрати от Благоевград напускат Съюза на съдиите / Дарик, архив

14 съдии от Окръжен съд-Благоевград напускат Съюза на съдиите в България.

Магистратите написаха заявленията си и ще ги входират на 27 юни. Новината потвърди председателят на Окръжния съд Катя Бельова, която също напуска.

„Общо сме 27 съдии, част от тях са напуснали по-рано. Аз и другите 13 колеги с този акт снемаме доверието в тази институция, тъй като тя обслужва интересите на шепа хора, излизат с едностранни  становища, без да се проверяват фактите. Отнасят се към нас с недоверие, има тенденциозност в техните решения и становища”, каза Бельова.

Повече иформация за ршението на магистратите ще бъдат оповестени в първия ден на следващата седмица. Дотогава съдиите ще подготвят писмено мотивите си за напускането на Съюза.

Повод за вълната от недоволство стана становище, разпространено от ССБ, в което те критикуват назначаването на Катя Бельова за председател на Окръжен съд-Благоевград за втори мандат.

"За пореден път беше възпроизведена практиката на ВСС за вземане на немотивирани решения от мнозинството. Това сочи, че независимо от съществуващите законови гаранции за упражняване на правомощията на ВСС по открит и отговорен начин, този орган и по-конкретно неговата Съдийска колегия продължава да взема непрозрачни и будещи съмнения за предизвестен избор решения", написаха от ССБ. Съдиите обаче не са съгласни със заключенията на браншовата им организация и в знак на протест напускат.

Всъщност с тяхното излизане от Съюза на съдиите в ССБ от Пиринския край ще останат съвсем малко магистрати. Преди време напуснаха почти всички съдии от Гоце Делчев, Разлог, Сандански и Петрич.