Усмихната Елвин мечтае да е ерготерапевт
Усмихната Елвин мечтае да е ерготерапевт / netinfo

За третокурсничката от специалност „Ерготерапия“ в Русенския университет Елвин Юсеинова преподавателите казват, че е пример за много млади хора. Активна и упорита, готова да помогне на колегите си и винаги усмихната, тя е сред студентите, които приемат трудностите като предизвикателства. Признание за работата й е номинацията за наградата „Студент на годината 2016“.

Елвин членува в общоуниверситетския студентския клуб „Различни и равни“ и е сред тези, които успяват да мотивират както своите връстници, така и по-големите от нея. Насочва се към ерготерапията още докато е в 11 клас в гимназията. Избира да учи в Русенския университет, защото тук е единственото място в България, в което специалността се изучава в чист вид.

Обучението надминава очакванията й, защото тук среща разбиране и от колегите си, и от преподавателите. Хората, които срещаме в лекционните зали и на упражненията ни мотивират силно, както да учим, така и да общуваме, казва Елвин и допълва, че няма усещането да е различна (въпреки патериците, с които се придвижва) защото хората около нея я предразполагат се чувства добре.

Студентите от Русенския университет могат да учат както тук, така и да трупат знания и опит в чужбина, благодарение на програмите за мобилност, да участват в конференции и да се срещат със специалисти от тяхната област. „Беше невероятно преживяване да сме заедно с хората, които показват тенденциите и чертаят пътя в ерготерапията в Европа“, казва Елвин, припомняйки си Годишната среща по ерготерапия, която събра в Русенския университет представители на 63 висши училища от 20 европейски страни и Канада.

Третокурсничката членува в клуб „Различни равни“, където общува със свои колеги с различни двигателни и сензорни увреждания, и се опитва да променя света към по-добро – да помогне за преодоляването на чисто физически препятствия в сградите, да оказва емоционална подкрепа на хора, които имат нужда от разбиране. Само за последните пет месеца инициативите на „Различни и равни“ са повече от 20, като сред тях са организирането на конкурс за детска рисунка, участие в кампании - за създаването на център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства, за насърчаване на четенето и др.

След няколко седмици Елвин заминава на двумесечен обмен по програма Еразъм в Турция, а през есента продължава с лекциите, упражненията и практиката в последната година от бакалавърската си степен в Русенския университет. И разбира се мисли за магистратура, и отново за мобилност, вероятно в Холандия, където е един от световните центрове в ерготерапията. Следващата логична крачка е успешната й професионална реализация. И това няма е трудно, защото ще има теоретичната основа и практическите умения да работи това, което иска.

Историята на Елвин е една от многото в Русенския университет – мястото, на което студентите трупат знания и събират опит, създават приятелства и имат възможност да разгърнат талантите си.

Университетът предлага обучение в 52 бакалавърски и над 80 магистърски програми. Оценката, дадена му от Националната агенция за оценяване и акредитация е 9.28 от максимални 10. Приемът на кандидатстудентски документи е до 3 юли, а приемните изпити са от 5 до 8 юли. Документи се приемат и онлайн на https://online.uni-ruse.bg/home.html.