Българо-румънските екипи на пътна полиция започват работа
Българо-румънските екипи на пътна полиция започват работа / dariknews, архив

От утре-24 юни стартира работата на съвместните екипи на пътна полиция от България и Румъния в пограничните райони. Целта е осигуряването на безопасността на движението през летния туристически сезон на румънските и българските граждани с оглед очаквания интензивен трафик

Те ще патрулират и ще извършват контролни проверки до 4 септември т.г. по предварително изготвен и съгласуван график в пограничните райони на Видин-Калафат, Русе-Гюргево, Добрич-Негру Вода, Добрич/Албена/-Вама Вече и Силистра-Калараш. С оглед очаквания интензивен трафик, целта е осигуряването на безопасността на движението през летния сезон на румънски туристи, които идват на почивка у нас и на български граждани, пътуващи към Румъния.

Проверките ще бъдат насочени към контрол на скоростните режими, неправилното изпреварване, шофирането след употреба на алкохол, валидността на документите на водача, наличието на задължителните застраховки, техническата изправност на превозните средства. Пътните полицаи ще следят и за недопускане на пътници с нередовни документи за пребиваване, както и на контрабандни стоки.

Осъществяването на съвместната дейност е основана на взаимния позитивен опит и традиционни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния“ .