Плаващите кейове на Кристо вече са отворени за посетители
Плаващите кейове на Кристо вече са отворени за посетители / БГНЕС, архив

Мечтата на хиляди хора да ходят по вода се сбъдва днес брагодарение на българския творец Кристо и новия му проект "Плаващите кейове", пишат италиански издания.

От тази сутрин всеки, който иска да се разходи по водите на северното италианско езеро Изео, ще може да го направи, движейки се по пътеки от стотици хиляди полиетиленови кубове с гъста плътност, покрити с десетки хиляди квадратни метра жълто-оранжево платно и прокарани по водната повърхност.

Кристо завърши "Плаващите кейове" (СНИМКИ)

Плаващите кейове из езерото Изео са с обща дължина от 3 км. Те водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън.

Плаващите кейове са широки 16 м и високи приблизително около 35 см. Проектът на българския творец е финансирано изцяло от него. Говори се, че струвал 15 млн. евро.

Това е най-очакваното събитие в Италия за годината, написаха преди два дни италиански издания, когато Кристо представи официално пред медиите проекта си.

Ходенето по вода става възможно (ВИДЕО/СНИМКИ)

Очаква се "Плаващите кейове" да привлекат между 500 000 и 1 милион туристи. Заради него северната италианска компания Тренорд увеличи влаковете по линията Бреша-Изео-Едоло, която води до Сулцано, както и влаковете до град Бреша, откъдето пътниците се прехвърлят за влаковете по линията за Сулцано.

В Сулцано, откъдето е началната точка за разходката по плаващите кейове, още от вчера започнаха да пристигат туристи. Твърди се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на Кристо, ще бъдат актьорите Леонардо ди Каприо и Брад Пит и премиерът на Италия Матео Ренци.

"Плаващите кейове" ще могат да се посетят до 3 юли.

Източник: БТА