Възстановяват манастира на о. Св. Иван
Възстановяват манастира на о. Св. Иван / bgchudesa

Община Созопол желае да възстанови манастира на остров Св. Иван. Това каза пред Дарик заместник-кметът на Черноморската община, Петя Чапевова. Екипът на кмета Панайот Рейзи вече направи първите стъпки към реализирането на идеята като поиска от държавата да стопанисва острова.

„Там има много ценни археологически разкопки. При една възможност за управление на острова, общината ще може да подготви проект и да кандидатства по ОП „Региони в растеж". Няколко пъти сме имали разговори с Министерството на културата, тъй като имаме идея и за възстановяване и запазване на многото открити артефакти", коментира Чапевова.

По думите й, същността на малкото късче земя няма да бъде променена, а напротив - запазена. „Искането ни е продиктувано от това, че гостите на Созопол няма как да знаят коя собственост от кого се управлява. Хората отправят критики към нас. Говоря за неподдържани терени, собственост на плажове", допълни Петя Чапепова.

Созопол ще се стреми към изграждането един завършен туристически продукт. "Наскоро община Бургас вложи много усилия, за да превърне остров Св. Анастасия в това прекрасно място, което е в момента. Надяваме, се че двата острова ще се превърнат в цял туристически маршрут, който да привлича все повече туристи", каза още заместник-кметът.