Започват разкопки на крепостта Палматис и римското водохранилище на Залдапа
Започват разкопки на крепостта Палматис и римското водохранилище на Залдапа / Дарик Добрич

Археолозите ще проучват това лято крепостта "Палматис" до село Оногур и римското водохранилище в крепостта "Залдапа", съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов. Разкопките на двата обекта ще започнат на 15 юни.

Ръководител на разкопките на крепостта "Палматис" ще бъде един от най-големите български археолози проф.Казимир Попконстантинов, откривателят на мощите на Свети Йоан Кръстител на остров Св.Иван край Созопол. Крепостта "Палматис" се намира до самото село Оногур и е добре запазена. Там са правени проучвания с геофизични методи, но досега мястото не е разкопавано, обясни Костадинов. Целта на археолозите е това лято да разкрият базиликата в центъра на обекта.

Разкопките на "Залдапа", които се ръководят от проф. Георги Атанасов, ще продължат с проучване на базиликите, но ще се работи и по нов обект - римското водохранилище. То е отрито през 1951 година и тогава е било в много добро състояние, но впоследствие е разрушено от иманярски набези, посочи Костадинов. В началото на тази година обектът е бил почистен от растителността и нахвърляните от иманярите насипи.

"Уникалното на това водохранилище е, че то все още действа, водата тече и плочките в по-голямата си част са запазени, все едно вчера са сложени, а цветът им е толкова червен, колкото са червени керемидите по покривите на къщите", коментира Костадинов, като подчерта, че съоръжението е на повече от 1 700 години.

Управителят на ВиК - Добрич е поел ангажимент да помогне водата, която сега се  разпръсва, да се върне обратно в основния водопровод и така водохранилището да бъде напълно възстановено, каза Костадин Костадинов. Той обясни, че до обекта има таен вход, който е водел към крепостта. Навремето са разкопани 11 метра от него, а намерението сега е да се разчисти целият. Близо до водохранилището е открита и възрожденска чешма на около 200 години, изградена с камъни от крепостта.

Проучването на двете крепости започва с финансовата подкрепа на местните общини. Община Тервел осигурява 20 000 лева за разкопките на "Палматис", а община Крушари за поредна година отпуска 10 000 лева за проучването на крепостта "Залдапа". До седмица ще стане ясно какво финансиране за разкопките ще даде държавата. Очакванията са да бъдат отпуснати повече средства, тъй като тази година сумата за проучвания в национален план е увеличена на 1 500 000 лева, при 500 000 лв. за миналата.

Регионалният исторически музей в Добрич очаква силен археологически сезон, подчерта Костадин Костадинов. Той съобщи още, че до края на годината се очаква да бъдат изработени проекти за реставрация и социализация на крепостта "Залдапа" и  местността "Славната канара" край село Дебрене в община Добричка. Това лято за първи път ще се правят и подводни археологически проучвания на шабленската крепост "Кария".