За първи път РИМ - Добрич организира подводни археологически проучвания
За първи път РИМ - Добрич организира подводни археологически проучвания / rozali.com

За първи път в историята си Регионалният исторически музей в Добрич ще проведе подводни археологически проучвания, съобщи директорът на музея Костадин Костадинов, като допълни, че такива проучвания на север от нос Калиакра досега никога не са правени. Археолозите ще изследват акваторията на Шабленския залив, за да картират останките на античната крепост „Кария” под водата.

Вече е започнало проучване и на останките от крепостта на брега. Финансирането - в размер на 32 000 лева, е осигурено от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Средствата са договорени, след като фирмата, изграждаща новата пристанищна естакада на нос Шабла, в процеса на работа попаднала на съоръжения на античната крепост, разказа Костадинов. Разкопките са започнали в началото на май и се очаква да приключат до средата на юли.

„Една голяма част от античната крепост „Кария” вече лежи под водата, на сушата от нея са оцелели само 2-3 декара, които обаче са с доста впечатляващи крепостни съоръжения и се надяваме в рамките на сезона да успеем да ги разкрием всичките”, посочи Костадинов. Той обясни, че „Кария” е единствената запазена крепост на морския бряг, тъй като останалите или са били отнесени от морето, или попадат в рамките на големи градове и не е възможно да бъдат проучвани.

Подводното изследване на крепостта ще се прави през юли и август, след като приключат разкопките на сушата. То ще се осъществи с финансовата помощ на община Шабла, която е отпуснала 10 000 лева. С археолозите ще се гмуркат и водолази от клуб „Приятели на морето”, който ще осигури безвъзмездно и необходимата техника. Ръководител на проучванията ще бъде бившият директор на музея в Каварна Асен Салкин.

Намерените артефакти ще останат в Шабла и ще обогатят археологическата  експозиция на Зеления образователен център в града.

„Когато приключим работата си и завърши изграждането на естакадата мисля, че това място ще стане една от най-големите туристически забележителности на България, защото там е най-източната точка на страната, там е най-старият действащ фар по нашето Черноморие и там ще имаме една добре оформена крепост”, коментира Костадинов.

РИМ –Добрич планира това лято разкопки на още два интересни обекта - на крепостта „Палматис” до село Оногур, която досега не е разкопавана и на римското водохранилище в крепостта "Залдапа".