Обстановката в община Габрово след обилните валежи се нормализира
Обстановката в община Габрово след обилните валежи се нормализира / DarikNews.bg

Обстановката в община Габрово след обилните валежи се нормализира. Усилията на аварийните екипи на Община Габрово са насочени към разчистване от натрупана земна маса на пътища и водостоци в кварталите Шумели, Ябълка, Нова махала, Водици, Етъра, Варчевци, Негенци и на Соколски манастир, в селата Фърговци, Богданчовци, Балани, Генчеви, Врабците, Янкула, Трънито, Зелено дърво и Горнова могила.

Днес ще продължи почистването деретата на ул. „Бодрост", ул. "Екзарх Йосиф", ул. „Въстаническа" и ул. „Ножарска".

Активизирани са 15 свлачища и срутища на общинската пътна мрежа в Габрово

Община Габрово мобилизира за провеждане на неотложни аварийни работи 12 фирми и дружества, разполагащи с подходяща инженерна техника и опит.

В язовир „Христо Смирненски" е наличен около 6,245 млн. куб. метра свободен обем, като притока на вода в съоръжението за последните 24 часа е 1,745 млн. куб. метра.

Кметът на с. Жълтеш: „Благодарение на младите хора предотвратихме наводнението"

Според прогнозата днес значителни увеличения на облачността ще има след обяд, над планинските райони ще превали и прегърми. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще бъдат около 21°.

Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни след пладне, когато на места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Ще духа до умерен, а по билата и силен северен вятър.

Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра - около 7°. Атмосферното налягане още малко ще се повиши и ще бъде близко до нормалното за месеца.