17-годишна ученичка от Езиковата бе млад кмет за един ден в Ловеч
17-годишна ученичка от Езиковата бе млад кмет за един ден в Ловеч / netinfo

17-годишната Тоника Георгиева от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І" бе млад кмет за един ден в Ловеч, съобщават от пресцентъра на общината. И останалите ръководни постове на зам.-кметовете и председателя на общинския съвет бяха заети от ученици. Инициативата за „смяната" на ръководството бе на Общинския ученически съвет и сдружение „Екомисия 21 век".

В „Млад кмет за един ден" участваха шестима ученици от средните училища в общината, които бяха избрани с конкурс. След като бяха проверени техните знания по въпросите на самоуправлението и реализираните проекти в Ловешко, им бе гласувано доверие да управляват общината за един ден.

В началото на работния ден кметът на Ловеч Корнелия Маринова прие в своя кабинет кандидатите и ги запозна с най-характерните задължения на поста. После Тоника Георгиева седна в белия стол на кмета и тъй като беше приемен ден, започна да изслушва дошлите граждани и да решава техните проблеми. Този ден бяха записани шестима желаещи прием. Същевременно трябваше да се разпределят текущи задачи към различни звена.

Зам.-кметовете в инициативата пък бяха 17-годишните Йоан Черкезов и Пресияна Вълчева от Езиковата гимназия и Севделин Коларов от Професионалната гимназия по механоелектротехника. Като председател на местния парламент работи връстницата им Светла Данова от Природо-математическата гимназия.
Мирослава Ханева от СОУ „Св. Климент Охридски се зае с дейността на звеното „Връзки с обществеността".

Сред проблемите, които трябваше да се решават, освен текущи въпроси, бяха още щекотливата тема за външното хранене на детските градини, опазването на общинското имущество и какво още може да се направи, за да е по-приветлив градът.
В края на работното време новото ръководство поиска в двата учебни дни - 26 и 27 май, да не се намаляват учебните часове, тъй като доста дни са били във ваканция.