Професор от МУ-Плевен с отличие на церемония във Вашингтон
Професор от МУ-Плевен с отличие на церемония във Вашингтон / mu-pleven

Деканът на факултет „Обществено здраве" в МУ - Плевен проф. Силвия Янкуловска получи поредно признание след като бе удостоена с наградата за клинична етика за 2016 г. Церемонията се състоя при официалното откриване на 12-та Международна конференция по клинична етика и консултация във Вашингтон, САЩ. Високото престижното и единствено по рода си отличие в областта на клиничната етика се връчва за първи път на учен от Източна Европа и за трети път в световен мащаб.

Наградата е посветена на проф. Ханс Йоаким Швагер за приноса му в поставяне на основите на клиничното етично консултиране в Германия и Европа. Името на проф. Швагер се свързва със стартирането на аргументирани дискусии и морално разсъждаване по клинични проблеми в Билефелд. Призът е учреден за насърчаване и подкрепа на клиничното етично консултиране особено при налични затруднения в конкретните условия.

Проф. Янкуловска е пионер в разработването на методология за клинично етично консултиране в България. Нейна е и първата монография за клинична етична консултация у нас, излязла от печат 2015 г.