Оцелелият джихадист от Брюксел разказал: Терористите пили кафе, преди да се взривят
Оцелелият джихадист от Брюксел разказал: Терористите пили кафе, преди да се взривят / БГНЕС

Терористите, които се самовзривиха на летището в Брюксел на 22 март, първо са пили кафе на аерогарата. За това свидетелства Мохамед Абрини, единственият оцелял от тримата джихадисти от летището, съобщават местни медии.

Абрини миналата седмица участва във възстановка на събитията. Той е уточнил, че заедно с Наджим Лашрауи и Ибрахим Бакрауи изпили по едно кафе, а след това проверили на таблото с информация за излитащите полети накъде да се насочат. Избрали да се отправят към гишетата за регистрация на пътници за полети към САЩ, Израел и Русия.

Нови разкрития за участниците в нападенията в Брюксел и Париж

Абрини изоставил чантата с експлозив и напуснал терминала, след като Бакрауи и Лашрауи се взривили. Медиите уточняват, че неговата чанта е била забелязана и взривена пет часа по-късно от сапьорски военен екип, като това е нанесло значителни допълнителни щети в терминала.

Джеймс Клапър: Ислямска държава внедрява спящи клетки в Европа

В деня преди атентатите тримата джихадисти се отдали на електронни игри, тъй като бомбите вече били готови, свидетелства Абрини. Изследовател от университета в Лайден (Холандия) коментира, че това е съвсем нормално и е наблюдавано и при други шахиди. Опитът показва, че терористите-самоубийци се стараят да придадат смисъл на предстоящата си смърт, защото в човешката психика е заложен страх от смъртта. За да отблъснат мислите си, терористите се съсредоточават в извършването на най-нормални, всекидневни неща. Според изследователите най-големият им страх накрая остава свързан с мисълта, че мъртви те повече няма да могат да допринасят за джихада.

Брюкселските терористи осигурили оръжията за атентатите в Париж

Пред местни медии братът на Наджим Лашрауи - Мурад - заявява, че няма да смени името си, въпреки че е получил подобни съвети. Мурад Лашрауи бе обявен преди дни за европейски шампион по таекуондо в категория до 54 килограма, състезавал се е за националния отбор на Белгия. Той допълва, че събитията са го насърчили още повече да се старае да живее нормално, така че да не пречи на останалите.

Братя Бакрауи: Пътят към джихада и Ислямска държава

Никой на тази земя не желае да види хора, които правят подобни неща, още по-малко, ако това е техен брат, заявява Мурад по повод атентатите. Той добавя, че вижда погледите на хората и от това го боли, но няма какво да направи.

Източник: БТА