Кметът на Сливен връчи наградата „Аргира Жечкова на Веселина Симеонова
Кметът на Сливен връчи наградата „Аргира Жечкова на Веселина Симеонова / община Сливен

Кметът на Сливен Стефан Радев връчи наградата „Аргира Жечкова" на Веселина Симеонова, за принос в духовния живот на общината, на тържествена вечер - концерт, който се състоя тази вечер в залата на НТС.

Веселина Симеонова е преподавател по български език и литература, главен учител в ПМГ „Добри Чинтулов" в Сливен.
В навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, община Сливен присъжда награда на жена учителка на името на Аргира Жечкова - една от най-видните представителки на девическото образование в града, основателка на благотворителното дружество „Майчина длъжност" и родолюбива българка.

„Да си добър учител в днешните високотехнологични времена е трудно. Но удовлетворението от преподавателската работа идва, когато разбираш света на учениците си, успееш да ги запалиш към непреходните ценности на знанието и виждаш бъдещите им успехи и постижения. Пожелавам на всички учители да намерят верния път към своите възпитаници," поздрави носителката на наградата Веселина Симеонова и гостите в залата кметът Стефан Радев.

„За мен е чест и отговорност да бъда учител. Такива горди и достойни искам да бъдат и моите ученици. Така Веселина Симеонова благодари на своите ученици, които са я номинирали за престижната награда на община Сливен.
С грамота на община Сливен, по повод 24 май бяха наградени 9 читалища:
- НЧ „Добри Чинтулов -1941" - Сливен, по повод 75 години от основаването му;
- НЧ „Светлина -1926", с. Селиминово, по повод 90 години от основаването му;
- НЧ „Христо Ботев -1936", с. Бяла, по повод 80 години от основаването му;
- НЧ „Пробуда -1906", гр. Кермен, по повод 110 години от основаването му;
- НЧ „Отец Паисий-1936", гр. Сливен, по повод 80 години от основаването му;
- НЧ „Надежда -1926", с. Гергевец, по повод 90 години от основаването му;
- НЧ „Просвета-1946", с. Божевци, по повод 70 години от основаването му;
- НЧ „Изгрев-1936", с. Глуфишево, по повод 80 години от основаването му;
- НЧ „Просвета 1936", с. Малко Чочовен, по повод 80 години от основаването му.

С награда „Неофит Рилски" на МОН, по предложение на Регионалния инспекторат в Сливен, тази година са удостоени: Русанка Георгиева - главен учител в Целодневна детска градина „Мак", Катя Чанкова - преподавател по история и цивилизация в Основно училище „Юрий Гагарин" и Таня Еленска - учител по история и цивилизация в Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов".

Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Иван Славов, областният управител на област Сливен Татяна Петкова, председателят на Общински съвет Димитър Митев, началникът на Регионалния инспекторат на образованието Бисерка Михалева, учители, читалищни дейци, артисти, писатели, художници, музиканти и певци, журналисти - хора на духа в Сливен.

Програмата по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост продължи с концерт на Симфоничния оркестър в Сливен, със специалното участие на Марияна Панова и Ивайло Михайлов, под диригентството на Диян Чобанов, гости от Пловдивската опера.