Кинофестивалът в Кан коронова социалното кино на Кен Лоуч
Кинофестивалът в Кан коронова социалното кино на Кен Лоуч / БГНЕС

Британският режисьор Кен Лоуч спечели престижната награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан за втори път в кариерата си с филма "Аз, Даниъл Блейк" (I, Daniel Blake) - ново обвинение срещу социалната несправедливост, и използва случая, за да изобличи "неолибералните идеи", предаде АФП.

"Светът, в който живеем, е опасен", каза 79-годишният режисьор, получавайки наградата и порица "проекта за строги икономии", ръководен от идеи, наричани неолиберални, които могат да ни отведат към катастрофа".

"Тези неолиберални практики въвлякоха в нищета милиони хора", посочи още Лоуч и добави, че се надава неговото "протестно кино" да има продължение.

В Кан раздадоха наградите на победителите 2016-а

Филмът "Аз, Даниъл Блейк" е за 59-годишен безработен, принуден да поиска социална помощ. Тя обаче му е отказана, защото въпреки преживения инфаркт, е обявен за годен за работа.

"Филмът е отличен. Филмите отекват в душата, в сърцето, независимо къде сте" - каза на пресконференцията председателят на журито режисьорът Джордж Милър. Самият Кен Лоуч сподели изненадата си, че е спечелил втора награда "Златна палма" със същия екип.

Кен Лоуч стана деветият режисьор, спечелил два пъти "Златна палма" в Кан. Па първи път той я получи през 2006 г. за "Вятърът над ечемичените ниви". С две награди "Златна палма" могат да се похвалят също братя Дарден, Емир Кустурица, Михаел Ханеке.

Кинофестивалът в Кан коронова социалното кино на Кен Лоуч
netinfo

Кен Лоуч е печелил също три пъти наградата на журито в Кан - през 1990 г. за "Таен дневен ред", през 1992 г. за "Дъждовни камъни" и през 2012 г. за "Ангелският дял". Той получи също наградата за сценарий за "Сладките шестнайсет" и наградата за съвременно кино през 1981 г. за "Погледи и усмивки".

Този специалист по социалното кино вече обърна внимание на временните работници в Лондон в "Паплач". В "Хляб и рози" (2000 г.) описа стачката на почистващия персонал в лосанджелиски хотел, а в "Навигаторите" (2001 г.) - условията на работа в английските влакове по време на приватизацията на железницата.

С повече от 30 филма в кариерата си, Кен Лоуч е основателят на неореализма в британското кино, заедно с Майк Лий и Стивън Фриърс.

От 20 години той работи със сценариста Пол Лавърти и продуцента Ребека О'Брайън. Кен Лоуч обича също да снима исторически фолми - за войната в Испания ("Земя и свобода"), за сандинистка Никарагуа ("Песента на Карла"), за ирландската война за независимост ("Вятърът над ечемичените ниви").

Кинофестивалът в Кан коронова социалното кино на Кен Лоуч
netinfo

Източник: БТА