Отбелязват 55 творчески и 80 житейски години на доайена на шуменския театър Стефан Сотиров
Отбелязват 55 творчески и 80 житейски години на доайена на шуменския театър Стефан Сотиров / netinfo

55 творчески и 80 житейски години на доайена на шуменския театър Стефан Сотиров ще бъдат празнично отбелязани на 27 май от 19:00 ч. в салона на театъра със спектакъла „Старопланински легенди".

Безброй много са ролите и миговете, които той посвещава на храма на Мелпомена. В петъчния ден зрители, колеги и приятели ще станат част от събитието по повод неговото честване.

Актьорът Стефан Сотиров е един от творците,трайно свързани с театралните и културни традиции и настояще на град Шумен. Той е роден на 26.04.1936 г. в с. Йоглав, Ловешка област. Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов", специалност "актьорско майсторство", през 1963 година в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и на Методи Андонов. През 50-годишната си работа, изцяло отдадена на българския театър, актьорът Стефан Сотиров винаги е бил тясно свързан с Шумен. След 9 години като млад актьор във Видинския театър и още 5 години като директор на Ловешкия театър, Стефан Сотиров се установява в Шумен и от м. август 1977 година до днес - вече 40 години - той е сред най-изявените творци в актьорската трупа на Драматично-куклен театър - Шумен.

Пресъздал е над 220 роли, като над 100 от тях са в шуменския театър. Именно те са го направили един от любимите актьори на публиката. Изградил е редица запомнящи се образи от българската и световна класическа и съвременна драматургия. В процеса на своето творческо израстване и запомнящо се присъствие на театралната сцена спечелва признанието не само на зрителите, но и на театралната критика. Лауреат е на множество награди от театралните фестивали в Шумен, Враца, Велико Търново, Добрич, МФ "Варненско лято", както и от международни театрални фестивали и форуми в Сърбия - Крагуевац, Пожаровац и Зайчар. Носител на държавното отличие Орден "Кирил и Методий" - първа, втора и трета степен. Два пъти носител на награди от Национални театрални фестивали, както и на наградата на Националния конкурс за унгарска и българска поезия.

Едно от най-сериозните постижения в творческия си път актьорът Стефан Сотиров отбелязва през 1984 и 1998 година, когато му бе присъдена Наградата на Шумен в раздел "Театър" съответно за ролята на Председателя в "Празникът" от Н.Хайтов и за ролята на Златил в спектакъла "Боряна" от Й.Йовков. Неизброими са и другите негови роли, в които той показва високо актьорско майсторство и професионална зрялост, станали причина да бъде наричан "доайенът" от колегите си в театъра.

Сред най-запомнящите се образи са Часовников от "Океан" на Щейн, Микита във "Силата на мрака" на Толстой, Хорацио и Озрик в "Хамлет" на Шекспир, д-р Функ в "Слуга на двама господари" на Шекспир, Подкальосин в "Женитба" на Гогол, Христофоров и Чудомир в "Полите на Витоша" от Яворов, Гастрита във "Вечер" на Дударев - пост. Младен Киселов, както и Зографа Захарий в едноименния моноспектакъл по Павел Спасов, игран повече от 23 сезона и с над 100 представления. Особено запомняща се е и ролята на Славе в спектакъла "ЗМЕЙ" по П.Ю.Тодоров, посветен на 150-та годишнина на българския театър, като и пресъздадените от него образи в постановките „ Гераците" по Елин Пелин, „Сълзи и спагети" по Едуардо Де Филипо, „Д-р" от Бранислав Нушич, „Фалшификаторите" по Ст.Л.Костов и др..

През 1984 година Стефан Сотиров е създател на театралната студия към театъра в Шумен.

В периода 1978 - 1984 год. води театралната студия и към Младежкия дом в Шумен, където негов възпитаник е такова име в съвременния театър като драматургът Юрий Дачев. Обучил е и обучава десетки млади хора, част от които по-късно, след завършването на театралната академия, стават актьори в професионалната трупа на театъра - Цветелин Витанов, Мая Дончева и др.

Негови възпитаници са и актрисата Аня Пенчева, както и журналистката от БНТ Петя Тетевенска (започнала професионалния си път като актриса - възпитаничка на НАТФИЗ).

От 2003 година Стефан Сотиров е преподавател,а от 2009 год. е и ръководител в студията на Драматично-куклен театър - Шумен и Сдружение "Нова българска драма", където продължава да отделя голяма част от времето си на подготовката на талантливи шуменски деца, ученици и студенти, решени да се посветят на театралното поприще. Част от възпитаниците на студията от този период са приети и в момента учат в НАТФИЗ "Кр.Сарафов" в София.

Не само като сценично присъствие Стефан Сотиров е знакова фигура за град Шумен. Освен че успешно съвместява професионалните си актьорски ангажименти с преподаването в театралната студия, той е активно ангажиран и в общественините прояви .

Член е на УС на Сдружение "Нова българска драма" от учредяването му през 1999 година до днес, възстановило Друмеви театрални празници "Нова българска драма", датиращи от 1966 година. В течение на няколко години фестивалът се наложи като един от най-престижните и сериозни театрални форуми в България, наравно с Международния фестивал "Варненеско лято". Сдружението вече два пъти е носител на Наградата на Шумен, която е признание за мащабната му дейност в сферата на неправителствените организации в Шумен и за ролята му в изграждане културната идентичност на града ни - организиране и провеждане на Международния театрален фестивал "Нова българска драма", издателска дейност и разпространение на съвременна българска драматургия, обучение на млади хора от всякакви възрасти в съвместната с театъра студия,
организиране и провеждане на теоретични конференции и др.аспекти от работата в областта на реализиране и разпространение на театралното изкуство.

Стефан Сотиров е и Общински съветник и член на ПК по култура към Общински съвет - Шумен в периода 1995 - 1999 год., където е един от най-дейните му членове и пример за активно и последователно отстояване интересите на шуменската общественост и на представителите на културната общност.

Отчитайки мястото на Стефан Сотиров като едно от най-сериозните присъствия в съвременната история на Шуменския театър, достойните за уважение и гордост успехи, които театърът е пожънал с изявите и инициативите си, част от които е и доайенът Стефан Сотиров, той заслужено бе удостоен през месец март 2006 г. със званието почетен гражданин на Шумен.

Разкрита е предварителна продажба на билети на касата на театъра. Цената им е 6.00 и 8.00 лв.