С водосвет откриват паметна плоча на П.Р. Славейков
С водосвет откриват паметна плоча на П.Р. Славейков / pr.slalejkov-pleven

На 10 май 2016 г. от 11.30 часа в помощно училище „П. Р. Славейков" в Плевен ще се извърши водосвет и освещаване на новопоставената паметна плоча на патрона Петко Рачев Славейков - български просветен деец, писател и политик.

Плочата е едно добротворно дело, инициирано от Александър Иванов - член на родителската общност в училището и председател на Общинския съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Плевен, осъществено с г-жа Евгения Иванова, радетел за съхраняване на културните и исторически паметници в страната, уточниха от училището.

Повод за тържеството е и новината за включване в проект „Подкрепа за равен достъп и личнастно развитие" изпълнение на дейност 5. „Прилагане на новия модел на организация и функциониране на училищата за деца с умствена изостаналост" и дейност 3. „Развитие и утвърждаване на функционалния модел за подкрепа на процеса на включващото обучение чрез участието и използването на капацитета на специалните училища за ученици със сензорни увреждания и с умствена изостаналост" по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020, който осигурява специална образователна подкрепа и терапевтични дейнсти за децата и учениците със специални образователни потребнасти.

"Със заслужена гордост, изпълнени със сили и възможности, започваме да апробираме новия модел на организация и функциониране и като Център за специална образователна подкрепа, заложен в Закона за предучилишно и училищно образование, който влиза в сила на 01 август 2016 г. По този начин, ние продължаваме и занапред да прилагаме най-новото и най-перспективното в работата с нашите ученици, да бъдем в синхрон с актуалните повели на времето и новите образователни политики. И преди всичко - да останем онова средище на доброта и надежда, които посяват обич за цял живот!",

Училището кани всички граждани, общественици и представители на институции, съпричастни на идеята, изразена в мотото „Потребността ни е обща, пътят ни е един, трябва заедно да вървим". Така ще бъде реализирано посланието отправено от ЮНЕСКО във връзка с образованието и социалното включване на децата и учениците със специални образователни потребности „Да се научим да живеем заедно, да се научим да живеем с другите".