Български национален цирк „София” с първо представление във В. Търново
Български национален цирк „София” с първо представление във В. Търново / DarikNews.bg

Български национален цирк „София” ще изнесе първо представление във Велико Търново на Гергьовден, а спектакълът ще започне от 18 и 30 часа, съобщи артистичният директор Драго Драганов. Известният журналист и водещ представи програмата за зрителите от старата столица и пояни, че те ще могат да се насладят на представленията до 15-ти май. Всеки ден е предвиден по един спектакъл от 18 и 30, а събота и неделя ще има и по един допълнителен от 16 часа.

На модерната сцена ще излязат циркови артисти от България, Русия, Молдова, Румъния и Унгария. Трупата е на световно ниво, а визията на цирка е модерна и представителна, сподели Драго Драганов. Той поясни, че всички ще могат да видят класическа циркова програма, в която са застъпени основни жанрове на цирковото изкуство.

Зрителите ще се насладят на специални номера с кучета, котки, мини кози, лами и камили, а артистично семейство от Унгария ще демонстрират невероятен номер с жунглиране върху галопиращи коне. В него ще се включат и най-малките артисти от фамилията на 6 и 7 години. Гостите на цирка обаче няма да могат да видят други животни като лъв и тигър например заради българското законодателство, което забранява участието на диви представители от фауната.

„В България действа едно съвършено необмислено и необосновано законодателство, което лишава зрителите завинаги от номера с диви животни. Истината е, че в цирка няма и не може да има диви животни, защото те нямат навици на животни от дивата природа. Свикнали са да си партнират с хора и да получават ласки. Така че това решение беше много необмислено, но ние трябва да се съобразим с него”, сподели Драго Драганов.

За представленията във Велико Търново гостуват акробати от Молдовския държавен цирк, които ще представят летяща люлка и зашеметяващите двойно и тройно салто „Мортале”. Публиката ще бъде зарадвана също от професионални жунгльори и еквилибристи. След повече от 20-годишно отсъствие от България ще бъде представен Давид Ковачев с балнс на цилиндри и въздушен трапец. Гвоздеят на програмата е популярният клоун Фери Янашев- младши, който на практика има безсрочен договор с цирка. Той е един от малкото артисти, които се завръщат в Родината, за да помогнат на цирковото изкуство у нас, поясни Драго Драганов.

„Той е истинска легенда на цирковото изкуство. Българската публика не го беше виждала от години, заради състоянието на държавния цирк, който се разпадна след промените. Фери работеше в Испания, върна се за кратко в България и ние го поканихме да участва в цирка”, сподели Драго Драганов.

Според известният журналист спомените на поколения българи са свързани с бляскавите представлениея на цирковото изкуство у нас. Драго Драганов поясни, че българския цирк не е изчезнал, но преминава през сложен етап, защото артистите до момента не знаели как да се справят с новите икономически реалности. Той обаче сподели, че много хора носят цирка в сърцето си като него, защото героите на децата по онова време били именно цирковите артисти. Сегашните герои за подрастващите обаче са различни. Това е и причината мотото на спектакъла да бъде „Супер героите на цирка”. По време на представленията артистите ще излязат облечени като миньони, Дарт Вейдър и други филмови кумири.

„С това мото ние се опитваме да хвърлим мост между героите на сегашното поколение и моето поколение. Днешните деца, които все по-рядко водим на цирк, вече имат своите супер герои. Ние сме ги поканили под нашия купол, под него се срещат нашето минало и бъдещето”, допълни Драганов.

Известният журналист, който ще бъде и водещ на представленията, сподели също, че размерите на цирка са изключително мащабни, а публиката има перфектна видимост към сцената. Той допълни, че останал неприятно изненадан когато видял, че във Велико Търново няма нито един залепен плакат за предстоящите циркови представления, въпреки че софийска фирма поела ангажимент да разпространи 1600 афиша. Драганов благодари на Община Велико Търново за съдействието и изтъкна старата столица като един от малкото градове, които разполагат с добра циркова площадка. Драганов каза, че е оптимист за бъдещето на българския цирк.

Българския национален цирк „София” ще подари 10 двойни билета на слушателите на "Дарик радио". За целта утре ще бъде проведена телефонна игра, в която всеки може да се включи като отговори на зададения въпрос по време на регионалната програма,започваща в 10 ч.