Общината подписва договори с изисквания към Филхармонията и Драматичния театър
Общината подписва договори с изисквания към Филхармонията и Драматичния театър / dariknews.archive

Договорите за съвместно финансиране от 265 000 лв. на дейността на Плевенска филхармония и 195 000 лева за Драматичния театър "Иван Радоев", заедно с Министерството на културата са подписани от министър Вежди Рашидов. Това съобщи на работна оперативка кметът на Плевен Георг Спартански.

"Успяхме да се преборим, и в двата договора е заложена клауза, че след подписване на основните документи от кмета на общината и от министъра на културата, ще следват договори с директорите на културните институции Любомир Дяковски и Васил Василев. Това ще направим, за да регламентираме отношенията, свързани с получаването на тези субсидия в размер на общо близо половин милион лева годишно. В клаузите ще заложим изискване по отношение на безплатното участие на Филхармонията в честването на знакови за Плевен и България дати, като 10 декември, 15 май, и за националния празник 3 март.

Ще регламентираме и ползването на залата на театъра за нуждите на общината. Ще искаме и финансов отчет къде отиват парите, които отпускаме - и съветниците питат не веднъж, а и данъкоплатците искат да знаят за какви нужди се изразходват 195 хил. лв. за театър и 265 хил. лв. за филхармонията от общинските пари", обясни кметът Спартански.

Той е категоричен, че ако тези последващи договори не бъдат сключени, ще се наложи съфинансирането да бъде ревизирано. „Не може едната страна само да дава, без да има права за контрол и отчет върху разхода на средствата, а другата да не поема никакви ангажименти. Мисля, че това не е равностойно партньорство", коментира Георг Спартански.