Президентът решава до дни дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс
Президентът решава до дни дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс / БГНЕС, архив

До няколко дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс, коментира той пред журналисти.

Президентът участва в Копривщица в тържествената програма по повод на 140-годишнината от Априлското въстание и по случай празника на града.

По думите му в момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право. Създал съм специален екип от юристи в президентската институция, които проследяват внимателно всеки текст, търсим не само формулировките и тяхното значение, а и техния синхрон с конституцията и с духа на демократичната държава, каза Плевнелиев.

Борисов обобщи дебатите и промените около Изборния кодекс: Много шум за нищо

По думите му желанието е да се улеснят гражданите да гласуват все по-спокойно, все по-свободно и да се даде шанс на всеки да промени България, като гласува по-удобно навсякъде.

"Следващите дни ще бъдат важни, екипът до 2-3 дни ще ми докладва как оценява приетите текстове, тогава ще мога да изляза със своето крайно становище", каза президентът.

"Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове, с ясни аргументи", добави той.

В отговор на журналистически въпрос за българите в чужбина, Плевнелиев каза, че има непрекъсната връзка с техни организации и много внимателно ще се анализира всичко, което те пишат до президентската институция.

"Цял юридически екип проследява текст по текст всичко, чуваме и гражданите, както и българите в чужбина, които са неразделна част от нашата родина, искаме да им кажем, че техният глас ще бъде чут", отбеляза президентът.

Размяна на обвинения заради Изборния кодекс

"Гордея се, че съм първият държавен глава на България в годините на прехода, който ползва своето конституционно право да организира референдум, в моя мандат се проведоха два, а очевидно ще има и трети национален референдум", каза още Росен Плевнелиев.

"Когато пряката и представителната демокрация си взаимодействат добре, тогава и нашата демокрация се обогатява", добави той.

Президентът приветства отпадането на забраната национални допитвания да се произвеждат заедно с национален вот. „Така народните представители се върнаха към теза, която защитавам години наред", каза Плевнелиев.

Държавният глава одобри произвеждането на трети референдум, като допълни, че крайното решение трябва много внимателно да се прецизира от гледна точка на съмнения за противоконституционност на някои от предложените въпроси.

„Гражданите трябва да бъдат питани не по въпроси с популистка насоченост или по такива, които помагат на един или друг политически субект да реализира тяснопартийни интереси. Няма нищо по-добро от това да комбинираме национални избори с референдуми, като питаме гражданите по съществени въпроси - как искаме да обогатим демокрацията ни, да направим държавността да работи в интерес на гражданите, по-ефективна, по-прозрачна и по-прогнозируема. Затова приветствам смислените референдуми", заяви Росен Плевнелиев.

„Дадохме начало на пряката демокрация в България след повече от 25 години на застой. Ще се радвам не само този, но и всички следващи референдуми да се проведат по ясни изборни правила, по смислени въпроси - не популистки, а национално отговорни. Ще продължа да подкрепям такъв подход", подчерта държавният глава.