Българи посетиха сънародници в Румъния за Лазаровден
Българи посетиха сънародници в Румъния за Лазаровден / снимки:Ивайло Ангелов

Представители на Фондация "Бъдеще 2008 " –Силистра отново посетиха сънародниците ни в Румъния. Те бяха на 4- дневно посещение при българската общност в Румъния. На 24 април е била срещата им с жители на село Алуниш / община Мъгуреле -обл.Илфов ,Румъния / където този празник се е запазил като традиция в продължение на около 250 години.Празника се поддържа през последните над 10 години основно от Тодор Арангал, който е и председател на местното българско дружество "Лазар".

Неправителствената организация присъства на този празник без прекъсване от 2007 година до сега, разказ председателят й Ивайло Ангелов. Този път освен традиционните песни, изпяти от малките лазарки, беше представена и монография за историята на това село, населено преимуществено с българи бежанци от Пловдивско от края на 18 век. Автор на монографията е председателят на дружество "Лазар " Тодор Арангел. От страна на фондацията за местното българското дружество бяха дарени DVD самоучители по български народни хора, както и книги за историята на България.

Българи посетиха сънародници в Румъния за Лазаровден
netinfo

Освен срещата с българите от село Алуниш, наричано от местните българи и Жабарника, е имало и среща в кабинета на кмета на община Магуреле Нарцис Константин. На 26 април по покана на Демократичния съюз на българите в Румъния представители на фондацията са присъствали на тържествено отбелязване на годишнина от Априлското въстание. На честването е представена кратка лекция по темата от професор Григор Григоров -преподавател по български език в Букурещкия университет. Ивайло Ангелов разказа, че организацията му е подарила отново различни книги и материали на председателката на Демократичния съюз Нели Ахарон, както и на почетния председател на организацията Лука Велчов.