Учени произведоха човешки сперматозоиди от кожни клетки
Учени произведоха човешки сперматозоиди от кожни клетки / ThinkStock/Getty Images

Испански изследователи успяха да произведат човешки сперматозоиди използвайки кожни клетки. Те няма да могат да оплождат яйцеклетки, но това представлява важен пробив в науката, съобщава Франс прес.

Около 15 на сто от двойките по света не могат да имат свои деца, без асистирано оплождане или донори. Но всеки би желал да се сдобие със собствено поколение. "Какво трябва да се направи, когато при двойка, желаеща деца, липсват сперматозоидите?, пита реторично д-р Карлос Симон, авторът на изследването от Института по безплодието във Валенсия. Просто трябва сами да ги създадем!"

Защо сперматозоидите на мишките са по-големи от тези на слона?

Испанският екип в сътрудничество с колеги от Станфордския университет използва техниката за клетъчно препрограмиране на японеца Шиния Яманака и на британеца Джон Гърдън, Нобеловите лауреати за медицина за 2012 година. Тя позволява зрели клетки да бъдат преобразувани в стволови.

Учени създадоха сперматозоиди по метода ин витро

Екипът на д-р Симон успя да препрограмира кожни клетки, като ги инжектира с микс от гени, нужни за производството на сперматозоиди. За един месец обработените клетки се трансформирали в сперматозоиди, но те нямали способността за оплождане.

Учени създадоха изкуствена сперма и яйцеклетки

"На получения сперматозоид му е нужна фаза на узряване, така че ние се намираме само в началния етап на нашата разработка", изтъкна д-р Симон.

Източник: БТА