Русенска митрополия с нов сайт
Русенска митрополия с нов сайт / снимка:Св.Синод на БПЦ

С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, в навечерието на Възкресение Христово стартира нов официален сайт на Русенската св. митрополия, който можете да посетите на адрес: www.rusenska-mitropolia.bg

Изработването му, направено като дарение на БПЦ, е дело на специалисти програмисти – енориаши при различни русенски храмове, обединили усилията си с идеята да представят на православното изпълнение в страната и чужбина множеството богослужения, благотворителни инициативи и културно-обществена дейност във възродената за нов духовен живот Русенска епархия, след избирането на Негово Високопреосвещенство митрополит Наум за епархийски архиерей през 2014 г.

Сред множеството успехи, постигнати благодарение съвместните усилия на архипастир, клир и народ, е необходимо да се подчертае, че само за две години в Русенска епархия са ръкоположени нови 15 дякони и свещеници, обновени са около 20 храма, а в други над 25 църкви и параклиси се извършват възстановително-ремонтни дейности. С благословението на митрополит Наум през 2014 г. бе основан Митрополитски свещенически хор „Св. Димитър Басарбовски” за източно църковно пение. След значителни ремонти и цялостно обзавеждане са създадени условия за функционирането на детски летен лагер в манастира „Св. Марина” при с. Каран Върбовка, а музейната експозиция на Русенската митрополия при катедралата „Св. Троица” е в процес на основно реновиране, като скоро ще бъде открита за постоянно посещение. След десетгодишен застой на строежа на храма „Св. Преображение” в Басарбовския манастир, в момента се работи интензивно по неговото вътрешно благоукрасяване и обзавеждане, а наред с това се търсят и възможности за довършването на новопостроения храм „Всех Святих” в Русе, прехвърлен в собственост на Русенската митрополия през 2016 г.