Японският метод Poka Yoke обсъждаха участници в семинар в Информационния център по качество в Русенския университет
Японският метод Poka Yoke обсъждаха участници в семинар в Информационния център по качество в Русенския университет / netinfo

На посещение в рамките на програма Еразъм+ в Русенския университет бяха преподавателите от университета в Антверпен, Белгия – Ервин Смет и Емил Биллиет. Те участваха в семинар на тема „Предотвратяване на човешки грешки по японския метод Poka Yoke“, който се състоя в новооткрития Информационен център по качество на Русенския университет. В обучението се включиха студенти от горните курсове в бакалавърската степен „Мениджмънт на качеството и метрология“, от магистърския курс „Управление на качеството“, представители на Регионалната организация на Сдружение „Клуб 9000“, консултанти по системи за управление на качеството и преподаватели. На семинара присъства и доц. Цвятко Корийков, който е патрон на Информационния център по качество.

Семинарът предизвика оправдан интерес най-вече заради представените примери от реалната индустриална практика и наболели проблеми на нашето ежедневие. Целта на метода Poka Yoke е да се предотвратят дефекти и несъответствия чрез тяхното ограничаване на база на физически контрол, звукови или светлинни сигнали или ограничения в протичането на производствени процеси. Например, включването на USB-устройство е възможно по един единствен начин, защото ориентацията на устройството спрямо порта се обуславя от пластмасовия елемент. Това гарантира правилното включване на устройството.

Съвременното ниво на метода Poka Yoke въплъщава в себе си използването на датчици и сензори, които разрешават или ограничават изпълнението на процедури за производство. В резултат на това става възможно достигането на т.нар. „нулева дефектност“ за стъпките от процеса, за които е приложен метода Poka Yoke.

Бяха обменени идеи за задълбочаване на сътрудничеството между Русенския университет и университета в Антверпен в областта на качеството и обогатяването на Информационния център. Гостите изказаха своето положително мнение за събраната литература и създадените условия за допълнителна работа със студентите. Ервин Смет и Емил Биллиет получиха от декана на Машинно-технологичния факултет, проф. д-р Бранко Сотиров, сертификати за дарители на Информационния център по качество.

 

Преподавателите от университета в Антверпен са на посещение в Русе по двустранен договор с Транспортния факултет и днес ще участват в събитието Global Village, което ще се проведе от 16 часа в зала 2.203.