Отец Дионисий: Катедралата Свети Александър Невски се издържа от свещички
Отец Дионисий: Катедралата Свети Александър Невски се издържа от свещички / Sofia Photo Agency, архив
Отец Дионисий: Катедралата "Свети Александър Невски" се издържа от свещички
84402
Отец Дионисий: Катедралата "Свети Александър Невски" се издържа от свещички
Отец Дионисий: Катедралата "Свети Александър Невски" се издържа от свещички
  • Отец Дионисий: Катедралата "Свети Александър Невски" се издържа от свещички
  • Отец Дионисий: Катедралата "Свети Александър Невски" се издържа от свещички

25 000 лева месечно са нужни, за да може катедралата „Св. Александър Невски" да се отоплява през зимата, а към момента храмът остава студен, защото разполага едва с 16 000 лева. Осветлението в него работи на една трета от възможностите си, колкото стенописите да се виждат, а 47-те души, хористи в храма получават по 180 лева за 19 участия месечно и продължават да пеят единствено заради вярата си в Бога.

Това разказа в интервю за Дарик предстоятелят на храма архимандрит Дионисий Мишевкато аргументи за идеята си за такса от 5 лв., която той предложи да се взема за вход при посещение на групи, организирани от туристически агенции.

Духовникът информира, че предложението му се отнася само за хора, които идват в катедралата от културни подбуди, а не от религиозни. Този следобед обаче от Синода обявиха, че входът в катедралата ще остане безплатен за всички и призоваха настоятелството към храма да стимулира събираемостта на средства по друг начин. Оттам се аргументираха с твърдението, че Църквата, която стопанисва и поддържа храма, нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи за събиране на средства. Дионисий пък от своя страна пожела на храма, който управлява, кипящи ремонтни и реставрационни дейности през годината, а на себе си - час по-скоро да стане част от отвъдния свят. Ето какво още каза отец Дионисий:

За места, които безспорно нямат стойността на патриаршеската катедрала като общ за всички православни българи дом Божий, практика за входна такса съществува. В същата сграда на храмовата постройка, долу в криптата има такса не за организирани туристически групи, а за всеки един човек, без значение българин или чужденец. Това важи и за Боянската църква и за Земенския манастир - обекти, които не са част от Българската православна църква твърде според мен неправомерно. Не е нормално православен храм да не принадлежи на Православната църква. Смущаващото според мен е, че има толкова много шум по този повод. Аз не се сещам за храм между Виена и Истанбул, Кайро и Прага, който да е с този мащаб и с тази красота. И не мога да си помисля, че тази светиня, която е национална гордост, би била подминавана от една туристическа агенция. Какво имам предвид? В туристическите пакети за обиколка на София туристическите агенции и досега са включвали посещения на „Св. Александър Невски" със съответна такса, която те са взимали. Тук идват много хора от културна подбуда, а не от религиозна. Те идват да слушат известния патриаршески хор. Този хор е от 47 човека, професионалисти, певци в операта. Те идват тук само наистина от вяра в Бога. Защото получават 180 лева за 19 участия месечно по 2 часа. Няма хор, който да има 19 участия месечно, където и да е било. Но тези хора са тук.

Кои са основните организирани туристически групи, които посещават храма?

Казва се, че основните групи са гърци. Това е така. По време на големите християнски празници, гърците по-евтино прекарват своята почивка тук и идват в храма като богомолци. Но основните групи, организирани от туристически агенции, идват от Япония и Турция. Един турист, който си е позволил билет от Токио до София и обратно, та не би могъл да си позволи да заплати 2,5 евро, за да може да се наслади на тази част от православието, която е видима. Но, за да бъде видяна тя, е необходимо някакво осветление.

Някой би заговорил тук за дискриминация. Вие как мислите?

Аз като човек, който има, примерно, културни подбуди да посети Саудитска Арабия, бих ли могъл? Това не е дискриминация. Този храм е вдигнат от православна България, в памет на всички православни, които са загинали в Освобождението, за да я има тази страна. И всички православни християни, които идват в храма, идват в собствения си дом. А тези, които идват тук, в място, което за тях е част от туристическа дестинация, защо да не подпомогнат неговото издържане? Богомолците издържат този храм, никой друг. Тук се палят свещички и от тези свещички се издържа храмът. Нищо друго. Абсолютно нищо друго.

Позволено ли е това от устава на православната църква и от данъчното законодателство?

Никога храмът няма да направи нещо, което е в несъотвествие с данъчното законодателство. Още на 4-и февруари сме изпратили тази заповед до министъра на туризма. Те знаят до кои институции да го изпратят, а, който има да ни известява за нещо, ние ще се съобразим. А що се отнася до Българската църква? В Българската църква съществува църковен историкоархеологически музей, в който билети се плащат за всеки посетител. А тук говоря не за посетителите, а само и единствено за организираните от туроператорите групи. В това число дори не влизат учащите се. Не влизат и поклоническите групи, самоорганизиралите се групи също. Влизат само тези, които ползват и допринасят за печалба на туристическите агенции. Нека да споделят една минимална част от печалбата. Рилският манастир също има музей, от който получава приходи. Троянският манастир - също. Но манастирите, макар и със същия статут, там се извършват венчавки, кръщенета, а имат и изключително големи горски масиви, така че приходите за тези обители са достатъчно. Тук се издържаме само от свещичките на богомолния народ, който зимно време, поради това, че е изключително студено в храма, е минимализиран.

В какво бихте вложили набраните средства?

Не мога да преценя колко биха могли да бъдат. Със сигурност би ни позволило да включваме осветлението в по-голяма степен. Защото сега то е на 1/3, но стенописите се виждат. Може обаче да бъде и на 3/3. Би ми се искало също така ако имаме допълнителен доход, да отоплим храма. Защото общата площ на храма е 5 декара, а височината е 54 метра. Представете си какъв е обемът и как може храмът да се отопли, имайки предвид, че топлината се качва в горните части. Това може да бъде направено ако четирите турбини, всяка от която с размер на двигател на „Бойнг", бъде включена. По наши данни, имайки предвид инфлационните процеси, случили се в последните години, означава да плащаме на месец 25 000 лева за ток, което е абсолютно невъзможно. Храмът разполага общо със 16 000 лева, като в това число не вкарвам отделната банкова сметка, в която са даренията за ремонт и реставрация, които са около 54 000 лв. Оказа се, че всичките грандиозни дарителски кампании излязоха по-скъпи на тези, които ги провеждаха, отколкото това, което се дари за храма.

В предварителния ни разговор споменахте, че този храм няма пари от 104 години?

От 104 години този храм е на самоиздръжка. Има един период в годините на комунизма, когато църквата е била в гонение и когато се е следяло кой ще влезе в храма и кой не. Тогава обаче тук е имало отопление, имало е осветление, имало е някаква форма на поддръжка изцяло на разноски на държавата. Сега сме в по-различно време, което според мен е доста замаскирано и илюзорно демократично. Защото живеем в една постоянна манипулация.

Какво ще пожелаете на храма и на Вас?

На храма пожелавам наистина тази година да бъде в кипящ ремонтен и реставрационен процес. А що се отнася до мен, пожелавам си час по-скоро да не съм част от този свят, а от отвъдния.