Вашингтон призова Турция да спре ударите срещу кюрдите в Сирия
Вашингтон призова Турция да спре ударите срещу кюрдите в Сирия / Thinkstock/Getty Images

САЩ призоваха Турция да прекрати артилерийския обстрел срещу въоръжените сили на сирийските кюрди и тези на сирийския режим в Северна Сирия, предаде АФП.

Настояхме пред сирийските кюрди и други сили, свързани с кюрдската Партия "Демократичен съюз" (ПДС), да не се възползват от безпорядъка, за да завземат нови територии. Получихме информация за артилерийски обстрел от турската страна на границата и призовахме Турция да прекрати стрелбата, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Турският премиер заплаши с военна операция кюрдите в Сирия

Турската армия порази днес мишени на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС) и на сирийския режим при два различни инцидента в отговор на обстрел, съобщи Анадолската агенция, цитирана от АФП.

Турските въоръжени сили нанесоха удари по обекти на ПДС близо до град Азаз, в провинция Алепо, каза цитиран от турската информационна агенция военен източник, според който турската армия е отвърнала и на обстрел от страна на силите на сирийския режим по военен пост в окръг Хатай в Южна Турция.

Турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди ударите срещу ПДС без да даде подробности. Съгласно правилата за използване на сила отвърнахме на сили, които представляваха заплаха, в Азаз и района, каза при посещение в източния турски град Ерзинджан премиерът, цитиран от Анадолската агенция.

Давутоглу нарече тези сили "терористична група - продукт на сирийския режим, помощник и съучастник на руските удари срещу цивилни".

Източник: БТА