Нараства заболяемостта от ОРЗ в Добрич
Нараства заболяемостта от ОРЗ в Добрич / © Thinkstock/Getty Images

През последните седмици в Добрич нараства интензитета на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания, информират от РЗИ – Добрич. За периода 08-11.02.2016г. са регистрирани 100 заболели, а заболяемостта е 113,92%оо. Водеща по заболяемост е възрастовата група от 0 до 4г., следвана от 5 до 14 години.

Продължава ежедневното проследяване интензивността на епидемичния процес, подчертават от РЗИ. От там поддържат постоянна връзка с амбулаториите за първична медицинска помощ.

От изследваните 8 проби от заболели пациенти, прегледани амбулаторно с респираторни заболявания, изпратени от РЗИ в Националната референтна лаборатория, 4 са с положителен резултат за грипен вирус тип А H1N1.

Осигурени са и транспортирани още 10 проби от заболели пациенти за изследване в Националната референтна лаборатория с оглед проследяване циркулацията на грипни вируси сред населението.

В инфекциозно отделение на МБАЛ - Добрич за периода 01-07.02.2016г. са хоспитализирани 4 пациенти с диагноза „грип”, двама от които са вече изписани, а през настоящата седмица е хоспитализиран още един пациент с диагноза „грип”.

Към настоящия момент в РЗИ - Добрич няма постъпили сигнали от учебни заведения в областта за голям брой отсъстващи ученици от учебни занятия поради ОРЗ.