ВАС потвърди избора на Румен Николов за кмет на Кранево
ВАС потвърди избора на Румен Николов за кмет на Кранево / Дарик Добрич - архив

Върховният административен съд потвърди избора на кмет на село Кранево. ВАС остави в сила решението на Административен съд Добрич от 19.11.2015 г., с което добричките магистрати потвърдиха обявяването на Румен Николов за кмет на селото. Решението на върховното съдилище е окончателно.

Производството бе образувано по касационна жалба на Даниела Василева Пеловска – другият кандидат за кметския пост.

Жалбоподателката твърди, че при проведените на 25октомври м.г. избори до урните са допуснати избиратели след 20 часа. В нарушение на закона са гласували и 109 души, регистрирани преди 25 април 2015 година по постоянен или настоящ адрес в хотели, мотели и др.

Представителят на Върховната административна прокуратура е дал заключение за неоснователност на жалбата с мотива, че дори и да има нарушения при продължаване на изборния ден след 20 часа, те не са съществени, защото не са повлияли на крайния резултат, се казва в решението.

Като краен резултат фактите относно 598 броя действителни гласове са установени правилно, счита ВАС. При тези данни е обоснован изводът на добричкия съд, че кандидатът за кмет Румен Николов, получил 336 действителни гласа, трябва да се счита за законосъобразно избран кмет на първи тур, тъй като е получил повече от половината ( 299) действителни гласове. В същото време обосновано е прието, че жалбоподателката е получила само 262 от действителните гласове.

Добричкият съд е приложил правилно закона и що се отнася до разпоредбата за регистрираните в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон.