Добруджанци посрещат празника на виното и любовта с песни и танци и поезия
Добруджанци посрещат празника на виното и любовта с песни и танци и поезия / © Thinkstock/Getty Images

Община Добрич и Регионалният исторически музей ще отбележат Трифоновден с ритуала „Зарязване на лозата“. По този повод организаторите канят добричлии и гостите на града на 14 февруари /неделя/ от 11.00 ч. в АЕМО „Стария Добрич“, за да се включат в ритуала и да опитат от виното, предоставено от Винпром „Алвина“ ООД. В празника ще участват Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов и Клубовете на пенсионера в града.

Ще бъдат обявени и резултатите от Конкурса за най-качествено вино – лично производство, реколта 2015 г. Най-добре представилите се производители ще бъдат наградени с предметни награди.

Деня на лозаря – Трифон Зарезан ще бъде отбелязан и в община Шабла.  В 10,30 часа пред сградата на Общинска администрация се  организира транспорт към лозята по пътя към село Горичане за извършване на традиционния ритуал по зарязване на лозите. В 11.30 часа, на площада в Шабла ще се състои награждаване на участниците и победителите в надпреварата за най-добро младо вино и най-добро мезе. Ще бъдат отличени и най-добрите творби в конкурса за поезия и кратка проза „Любов и вино“. Гостите на празника ще се насладят и на богата фолклорна програма.

По повод празника на виното и любовта - 14 февруари, община Силистра кани граждани и гости на града на музикален спектакъл под мотото "Това е любов“. Със свои изпълнения ще се предстваят  гост-звездите Валентина Корчакова - сопрано, Марио Николов - тенор, Христо Сарафов - баритон и актрисата  Деляна Хаджиянкова. Публиката ще чуе едни от най-популярните музикални хитове на невероятните изпълнители Едит Пиаф, Марио Ланца, Пепино Галиарди и Жо Дасен. Началото на концерта е от 18:00 часа в Салона на Община Силистра.