До какво води мързелът на средна възраст
До какво води мързелът на средна възраст / ThinkStock/Getty Images

Мързелът на средна възраст може да доведе до неблагоприятни промени в мозъка по-късно в живота, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Хората, прехвърлили 40-те, които редовно пренебрегват залата за фитнес за сметка на излежаването на дивана, са застрашени от свиване на мозъка на по-късен етап от живота - признак за ускорено мозъчно стареене. Авторите на настоящото проучване от Колежа по медицина към Бостънския университет са установили пряка връзка между ограничената физическа активност на средна възраст и неблагоприятните промени в мозъка 20 години по-късно.

Мързелът не мъчи, а мори

За целите на проучването специалистите са анализирали данни за над 1500 здрави индивида на средна възраст 40 години. Изследваните лица са били подложени на тест на бягаща пътека. Същият тест, както и сканиране на мозъка, са им били направени 20 години по-късно.

Тренировъчната способност на участниците е отчетена според това колко време са успели да издържат на бягащата пътека, преди пулсът им да достигне определено ниво.

Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути

Изследователите са установили, че хората, които на първия тест са демонстрирали физическа форма под средната, на втория тест след 20 години са имали по-малък общ обем на мозъка - свидетелство за ускорено мозъчно стареене. Същото е отчетено за индивидите, при които на първия тест по-бързо се е повишило кръвното налягане и се е ускорил пулсът.

Експертите напомнят, че за добро общо здраве е препоръчително хората да извършват минимум 150 минути умерена физическа дейност всяка седмица, като например каране на колело или бързо ходене, и натоварващи тренировки поне два пъти седмично.

Източник: БТА