ОД на МВР-Силистра в челната тройка по разкриваемост
ОД на МВР-Силистра в челната тройка по разкриваемост / ОД на МВР Силистра

Добри са резултатите от работата на ОДМВР-Силистра през изминалата 2015 г., заяви в Силистра зам.-главният секретар на МВР, главен комисар Георги Арабаджиев.  Той присъства на проведения днес годишен отчет на областната дирекция. В него участие взеха също заместник-директора на ГД „Гранична полиция”, старши комисар Йотко Андреев, председателят на Окръжния съд Людмил Хърватев, административният ръководител на Окръжната прокуратура Теодор Желев, ръководителите на ДАНС - ТД Силистра, РДПБЗН и  ГПУ.

Дадената положителна оценка гл.комисар Арабаджиев обоснова с многогодишната тенденция на устойчивост на криминогенната обстановка в региона  и увеличаването на броя разкрити престъпления. Той отчете, че през годината не са допуснати проблемни ситуации и сътресения в работа на Силистренската дирекция на МВР.

Данните от полицейската статистика показват, че през 2015 г. е налице известно увеличение на нивото на престъпност в област Силистра. През 2015 г. са регистрирани 1172 престъпления, срещу 1074 престъпления през предходната 2014 г., т.е. отчита се ръст от 8,36%. Съпоставка в национален план обаче показва, че област Силистра е сред трите най-спокойни региона в страната според броя на регистрираните престъпления.

В челната тройка е Силистренската дирекция и по отношение на разкриваемостта. През 2015 г. постигнатият процент разкриваемост е 63,96%., което е с близо 4 пункта повече в сравнение с 2014 г.

В структурата на криминалната престъпност продължават да доминират престъпленията срещу собствеността – 520, от които 395 са кражби. Следват измамите и престъпленията, свързани с наркотици.

Традиционно нисък остава делът на престъпленията срещу личността. През 2015 г. в Силистренска област няма регистрирани умишлени убийства, докато през 2014 г. са регистрирани 2 убийства, които са разкрити 100%.

Чувствително е увеличението на разкриваемостта на престъпленията, свързани с наркотици – 50, срещу 33 за 2014 г., или налице е ръст от 34%. Постигнатият резултат е вследствие на ефективна полицейска работа по линията и на големия брой проведени специализирани полицейски операции.

През месец август служители на ОДМВР-Силистра разкриха мъж, отглеждал около 50 канабисови растения в частен имот в село Ситово, намерена беше и суха листна маса канабис. При аналогичен случай през октомври в частен имот в село Брадвари отново бяха намерени наркотични растения и суха листна маса от същия вид.

Две наркооранжарии бяха разкрити в селата Майор Ценович и Попина, а през октомври в местност край Главиница бе разбита и мобилна лаборатория за производство на пико.