Въпросът на Дарик: Одобрявате ли идеята „Фолклор без граници“ да бъде само фестивал, а конкурсната част да отпадне?
Въпросът на Дарик: Одобрявате ли идеята „Фолклор без граници“ да бъде само фестивал, а конкурсната част да отпадне? / Дарик Добрич

Общественият съвет по култура има задача да обмисли отново статута на Международния младежки фестивал-конкурс „Фолклор без граници", който се провежда от 18 години в Добрич. Правилата му бяха променени вече през 2012 г. с решение на ОбС, по предложение Обществения съвет и специалисти. Тогава се намалиха дните на форума на 5 и членовете на журито - на 7, и се въведе възможността през година да се редуват фестивал и конкурс с тяхната специфика.
Преди години събитието заемаше близо 14 дена. Провеждаше се в сътрудничество с Албена и участниците пребиваваха предимно там, като идваха в Добрич само за изпълненията си пред журито през деня. Оценяващите достигаха 12 човека. Наблюдаваха се категории, в които има по един-двама участници. Раздаваха се десетки дипломи и грамоти. Именно заради прецизиране на диапазона на конкурса и наградите, бяха направени промените през 2012-а.
От м.г. в организацията на „Фолклор без граници" се включи и ЦИОФФ, откъдето осигуряват артисти, които пристигат в Добрич от цял свят. През 2015 г. гледахме състави от Грузия, Южна Корея и Мексико. Организаторите споделят, че този формат има по-голям принос за икономиката на града, както и за забавлението на жителите и гостите му.
Затова от Общината предлагат събитието да бъде единствено фестивал, а конкурсът да отпадне. Върху това е поръчано да мислят членовете на Обществения съвет по култура, които се обърнаха към специалисти за мнение. Темата ще се дискутира на заседание в понеделник.

Може да споделите вашето мнение: ДА БЪДЕ ЛИ ПРОМЕНЕН „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ", КАТО ОСТАНЕ САМО ФЕСТИВАЛ С ТАКОВА ИМЕ, А КОНКУРСНАТА ЧАСТ БЪДЕ ПРЕМАХНАТА? ЩЕ ЗАГУБИ ИЛИ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ДОБРИЧ АКО „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ" Е САМО ФЕСТИВАЛ? - Напишете коментар под материала; в профила ни във Фейсбук „Дарик Добрич" или се обадете утре в предаването ни след 10.00 ч. на тел. 058/60 24 24.

Очакваме Вашите предложения!