Нов проект в Крушари осигурява грижа за 60 нуждаещи се от подкрепа хора
Нов проект в Крушари осигурява грижа за 60 нуждаещи се от подкрепа хора / Дарик Добрич

Община Крушари започна работа по проект „Подкрепа за достоен живот”. Той е на стойност 500 000 лева и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщи на пресконференция ръководителят на проекта Веселина Иванова.

Предвидено е минимум 60 жители на общината, които имат увреждания, намалена или напълно изгубена работоспособност и хора над 65 години с частична или пълна невъзможност за самообслужване, от началото на април да получат подкрепа чрез предоставяне на услугите „домашен помощник” и „личен асистент”. 40 души ще имат „домашен помощник”, а 20 „личен асистент”. Те ще получават помощ за поддържане на личната се хигиена, при обличане, при хранене, при вземане на лекарства, а също за пазаруване, за почистване на жилищата им, при ползване на административни услуги.

45 от потребителите - 40 на услугата „домашен помощник“ и 5 на „ личен асистент“, ще получават подкрепа за период от 21 месеца, а останалите 15 потребители на социалната услуга „личен асистент“ ще я ползват 15 месеца. Нуждаещите се ще получават нужната грижа в домашна среда и в Звено за почасово предоставяне на социални услуги, което ще се помещава в бившия дневен център в Крушари. Там ще работи екип от един социален работник, рехабилитатор, медицински специалист и психолог. В Звеното ще се извършват рехабилитационни процедури и елементарни медицински манипулации.

Предвижда се възможността хората с увреждания да бъдат превозвани до Звеното за почасово предоставяне на социални услуги със специализиран автомобил, собственост на община Крушари.

В рамките на проекта ще бъде осигурена психологическа помощ както за потребителите на социалната услуга, така и за наетите на работа 20 лични асистенти и 20 домашни помощници. Психологическата подкрепа все повече се налага, поради естеството на преживяното от хората с увреждания и самотните възрастни хора над 65 години, коментира Веселина Иванова. Тя очаква към проекта да има голям интерес, тъй като около 30% от населението на община Крушари отговаря на условията за ползване на предлаганите социални услуги. След оценка ще бъдат избрани най-нуждаещите се, посочи Иванова.

Чрез изпълнението на дейностите ще се създадат и нови работни места, което е важно за община Крушари, известна с високата си безработица.

Нов проект в Крушари осигурява грижа за 60 нуждаещи се от подкрепа хора
netinfo