Конете правят разлика между гневни и щастливи лица
Конете правят разлика между гневни и щастливи лица / ThinkStock/Getty Images

Конете са в състояние да разчитат човешките лицеви изражения, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британско изследване, публикувано в сп. "Байолъджи летърс".

В първото по рода си проучване специалисти от университета на Съсекс са установили, че конете са способни да правят разлика между гневни и щастливи лица.

За целите му учените са изследвали как 28 коня реагират на снимки на негативни и позитивни човешки изражения. На животните са били показани фотографии на гневни и щастливи непознати мъжки лица.

Конете също изразяват емоциите си чрез мимики

Специалистите са установили, че когато наблюдават гневни изражения, конете си служат с лявото око - поведение, което обикновено се свързва с възприятието на негативни сигнали. Освен това сърдечният им ритъм се ускорява и при тях се наблюдава поява на повече стресови признаци. Реакцията на конете свидетелства за функционално разбиране на гнева в човешкото изражение.

Учените са открили също, че конете реагират по-изразено на негативни, отколкото на позитивни лицеви изражения.

Конете "говорят" с очи и уши

"Причината е, че за животните е по-важно да разпознават заплахите в заобикалящата ги среда. Идентифицирането на гневни лица служи като предупредителна система за конете, която им позволява да предугадят негативно човешко поведение, като например груба езда. Интригуващото в настоящото изследване е, че конете са в състояние да разчитат емоции в различен от собствения им вид", обяснява Ейми Смит от изследователския екип.

Източник: БТА