Георгиева увери Борисов, че остава в Еврокомисията
Георгиева увери Борисов, че остава в Еврокомисията / БГНЕС
Георгиева увери Борисов, че ще продължи да изпълнява функциите си в ЕК
84126
Георгиева увери Борисов, че ще продължи да изпълнява функциите си в ЕК
Георгиева увери Борисов, че ще продължи да изпълнява функциите си в ЕК
  • Георгиева увери Борисов, че ще продължи да изпълнява функциите си в ЕК
  • Георгиева увери Борисов, че ще продължи да изпълнява функциите си в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева е уверила премиера Бойко Борисов, че ще продължава да работи ЕК, съобщиха от правителствената пресслужба.

Георгиева  е била категорична, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Бокова: Когото и да предложи България за ръководител на ООН, важното е да запазим достойнство

Това уверение на Георгиева идва след като преди дни евродепутат отправи запитване към ЕК дали с пътуванията си тя не провежда собствена кампания за поста генерален секретар на ООН. Тогава сайтът EurActiv съобщи, че Дейвид Кембъл Банерман, член на ЕП от консервативната партия на Дейвид Камерън е подал парламентарно запитване към ЕК защо зам.-председателят й Кристалина Георгиева често пътува в чужбина, след като такава дейност според него не кореспондира с портфолиото й на комисар по въпросите за бюджета и човешките ресурси.

Една европейка начело на ООН?

Според сайта EurActiv в официалната програма на Комисията се вижда, че тя наистина пътува много, въпреки че главната й отговорност е поддържането на реда в бюджета на Съюза. EurActiv обяснява, че много от официалните пътувания и срещи на еврокомисаря изглежда целят да я позиционират като кандидат за генерален секретар на ООН. Въпросът е дали вицепрезидентът на ЕК провежда кампания с помощта на ЕС и неговите ресурси. Посоченият пример беше участие на Кристалина Георгиева на форум във столицата на САЩ Вашингтон и посещение в Етиопия.

Западни и родни медии забъркаха името на Георгиева като евентуална номинация на България за кандидат за генерален секретар на ООН. Като възможна номинация на страната ни се сочи настоящият генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Дипломатик куриър" оценява Бокова като най-силния кандидат за генерален секретар на ООН

Партия АБВ дори заплаши да напусне управлението, ако правителството продължава да "бави" и "шикалкави" номинацията на Бокова.

АБВ зове да не се шикалкави за номинацията на Бокова, иначе напуска управлението

Преди дни при посещението си в Лондон премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще представи кандидатурата си за руководител на ООН до края на следващия месец.

Редица аналитици посочват, че има реални шансове наследникът на Бан Ки-мун на поста да е жена от Източна Европа.