Пуснаха в грипна ваканция учениците в Пловдив и в Старозагорско
Пуснаха в грипна ваканция учениците в Пловдив и в Старозагорско / sxc.hu

Учениците в Пловдив и в цялата Старозагорска област ще са в грипна ваканция от 9 до 12 февруари.

Официално: Обявиха грипна ваканция за учениците в Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев съобщи, че от утре до края на седмицата е обявена грипна ваканция за учениците в Пловдив. Решението е взето след изпратено писмо от Регионалния инспекторат по образованието (РИО)-Пловдив с препоръка към Общината да се изолира разпространението на грипните вируси. Кметът заяви, че на 6-ти и 7-ми февруари през болниците в града са преминали съответно 148 и 137 деца със симптоми на грип.

През почивните дни броят на заболелите от грип рязко се е покачил в Пловдив. В рамките на уикенда са приети над 30 пациенти в тежко състояние, вследствие на грипа. Те са от всички възрасти, като преобладават децата, уточни д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор над заразните болести" към РЗИ.

От УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив потвърдиха пред Дарик, че Инфекциозна клиника работи на пълен капацитет, като през последните дни са приети 20 деца в по-тежко състояние. От здравното заведение уточниха, че децата са със стандартни усложнения, като затруднено дишане, повръщане, диария и висока температура, вследствие на която някои са получили и гърчове, но подчертаха, че състоянието им не е критично.

Грипна ваканция в цялата Старозагорска област

В цялата Старозагорска област също е обявена грипна ваканция от 9 до 12 февруари. Причината е повишената заболеваемост, особено във възрастовата група 15-20 години, коментира пред Дарик д-р Таня Перчемлиева от Регионалната здравна инспекция. В повечето училища в областта отсъстват над 25% от учениците заради заболяване от грип и ОРЗ.