47 години затвор за клошари, пребили до смърт скитник заради въшки
47 години затвор за клошари, пребили до смърт скитник заради въшки / снимка: Дарик Варна,архив

Общо 47 години затвор за убийство на бездомник получиха двама клошари. 37-годишният Николай Цанев от Добрич и 53-годишният Красимир Димитров от Варна ще лежат зад решетките съответно 25 и 22 години, след като Варненският окръжен съд ги призна за виновни смъртта на скитника Костадин Костадинов. чието тяло беше открито на 22 март миналата година.

Подсъдимите получиха наказания „доживотен затвор”, които обаче бяха намалени, тъй като делото се разгледа при условията на съкратено съдебно следствие.

65-годишният Костадинов от дълго време живеел във Варна, като в последните години се пропил и водел скитнически начин на живот. В края на месец декември 2014 г. се нанесъл да живее в изоставена постройка на пазара във варненския квартал "Чайка", където нощували и други клошари. Цанев и Димитров обикаляли контейнерите в същия район. В една от зимните вечери на 2015 г. те решили да пренощуват в изоставената постройка на пазара на квартал „Чайка”, като двамата легнали да спят на леглото на жертвата. На сутринта решили, че имат дрешни въшки, за които е виновен Костадинов. След като изпили солидно количество алкохол, те решили, че трябва да се саморазправят с него. Върнали се в постройката и продължили да пият, като Костадинов също употребил алкохол.

Тримата се скарали и Цанев започнал да налага с ръце и крака жертвата по главата. В побоя се включил и Димитров. След като му причинили множество травми, двамата нападатели оставили жертвата си в безпомощно състояние. Няколко дни по-късно Димитров се върнал в помещението и установил, че Костадинов е починал.