„На купон с балон” - очаквано добра комбинация
„На купон с балон” - очаквано добра комбинация / netinfo

Дългоочакваната нова съботна инициатива на Регионална библиотека  „Любен Каравелов”, която има цветното заглавие „На купон с балон”,  събра много деца и родители в Детския отдел. Бе поставено началото на едно ново общуване между децата и света около тях, като целта е в приключението да участват и родителите, представители на различни професии и на културните институции в града. Първата събота на февруари мина под знака на музиката в ателието „На купон с балон”. За него се погрижиха студентите от музикален клуб „Афект” при Русенския  университет „Ангел Кънчев”, с ръководител гл. ас. д-р Петя Стефанова.

Малките приятели на Библиотеката бяха очаровани от музикалните предизвикателства и творческите задачи, които студентите - бъдещи детски педагози, им бяха подготвили по мотиви от световноизвестната сюита „Карнавал на животните” на френския композитор Камий Сен-Санс. Върху музикалния фон на едно от най-популярните класически произведения бяха прочетени приказни текстове и стихове за представителите на земната фауна, както и примери, обвързани с тембъра на различните музикални инструменти. Много настроение и прекрасна творческа суматоха сред децата предизвикаха артистичните предизвикателства към тях. Малчуганите  имаха възможност сами да музицират, да имитират гласове на животни, да опитат как се възпроизвеждат звуци на ксилофон, да чуят на живо изпълнение на флейта, да усетят в собствените си ръце ритъма на маракасите и да танцуват.

Предварителна информация за предстоящите атрактивни съботни ателиета може да се намери на Facebook страницата на Детския отдел и на сайта на Русeнската библиотека.

На 13 февруари, от 11.00 ч., е поредната съботна инициатива - музикалният спектакъл „Магията на българската народна песен“, подготвен от преподаватели и ученици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе.