Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник (СНИМКА)
Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник (СНИМКА) / БГНЕС

Северна Корея изстреля ракета с далечен обсег, носеща спътник според изявленията й, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Пускът е в нарушение на санкциите на ООН, забраняващи на Пхенян да използва технологии за балистични ракети, предаде Ройтерс.

КНДР се похвали с „пълен успех"

Севернокорейската държавна телевизия съобщи, че изстрелването на ракетата с далечен обсег, разпоредено от държавния ръководител Ким Чен-ун, за да изведе спътник в космоса, е "пълен успех", предаде Ройтерс.

Сателитът "Куанмьонсон"-4 обикаля Земята на всеки 94 минути и КНДР ще продължи да извежда спътници и в бъдеще, заяви говорителят на севернокорейската държавна телевизия в прочетеното от него изявление.

Ракетата е изстреляна в южна посока, както е било по план, като е преминала покрай южната японска острова група Окинава, съобщи Японската радио-телевизионна корпорация (Ен Ейч Кей). Изглежда първата степен на ракетата се е отделила успешно, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Южна Корея: Сателитът е безполезен от научна гледна точка

Японската национална медия Ен Ейч Кей заяви, че севернокорейският пуск е осъществен в 9.31 ч японско време. Няколко минути след успешното отделяне на първата степен тя се взриви във въздуха. Втората част и обтекателят се отделиха от ракетата край остров Чеджудо.

В резултат на изстрелването на ракетата в орбита вероятно е бил изведен някакъв обект, но няма данни какъв е той, заяви японският министър на отбраната Ген Накатани. Той подчерта, че поверената му служба продължава да анализира данните за изстреляната ракета.

Южна Корея е открила предмет, който изглежда като обтекател, паднал от ракетата, изстреляна Северна Корея, предаде Ройтерс. Откриването на части от ракетата, която изведе в орбита корейския сателит, ще даде информация за ракетната програма на изолираната страна.

Предметът е открит край остров Чеджудо от военноморски кораб, съобщава представител на южнокорейското министерство на националната отбрана. Обтекателят защитава полезния товар, в случая сателит, който ракетата извежда в Космоса, пояснява Ройтерс.

Японското правителство съобщи, че някои елементи на ракетата са паднали в морето в точки различни от съобщените от Северна Корея на Международния съюз по телекомуникации и Международната морска организация. Четири части от ракетата след отделянето си са паднали в Жълто море на 150 километра южно от Корейския полуостров, на 250 километра на югозапад в Източнокитайско море и в Тихия океан на около 2000 километра южно от Япония. Последната от тях е продължила да лети в посока юг, съобщава японската агенция "Киодо".

По мнение на корейската национална разузнавателна служба, спътникът на орбита тежи около 200 килограма и е безполезен от научна гледна точка. "Нормалният научен спътник тежи средно от 800 до 1500 килограма", съобщиха депутати, цитирани от ТАСС. Според корейското разузнаване изстрелването на спътника трябва да се разглежда като изпитание на балистична ракета.

Светът осъди ракетния пуск на Северна Корея

Още след информацията за ракетния пуск генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди изстрелването и призова Пхенян да прекрати "провокационните действия" и да спазва задълженията си към международната общност, предаде ТАСС. В разпространено от Бан писмено изявление се подчертава, че пускът на ракета с използване на балистични технологии е нарушил резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ, Япония и Южна Корея поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъден ракетният пуск на Северна Корея.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъдиха днешното изстрелване на ракета от Северна Корея, предадоха световните агенции.

"Такива действия са пряка заплаха за международния мир и сигурността в региона и отвъд него. Те още повече изострят напрежението на Корейския полуостров, което е в ущърб на всички", се казва в изявление на Могерини. Столтенберг заяви, че изстрелването на севернокорейската ракета е в пряко нарушение на пет резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

"В тях се призовава КНДР да преустанови всички видове дейности, свързани с програмата й за балистични ракети, да възстанови предишните си задължения по мораториума над изстрелването на ракети и да не провежда никакви ядрени изпитания или изстрелвания с използване на технологията на балистичните ракети", посочи Столтенберг.

В неделя Съветът за сигурност на ООН силно осъди изстрелването на ракета от Северна Корея, предаде Франс прес. Още през идните дни СС може да приеме нова резолюция за засилване на санкциите в отговор на извършения от Пхенян ядрен опит и изстрелването на спътник, заяви пред медии председателят на органа Рафаел Рамирес, цитиран от ТАСС. Дипломатът, който е постоянен представител на Венецуела, потвърди, че действията на Северна Корея са сериозно нарушение на резолюцията на СС.

Източник: БТА